Un any més, L’Hospitalet ha celebrat el Dia Internacional del Poble Gitano, en aquesta ocasió a la plaça dels Blocs Florida, al barri de les Planes. L’esdeveniment ha comptat amb el suport de l’AViV la Florida (Associació de Veïns i Veïnes de la Florida).

La jornada festiva ha començat a les 12 del migdia amb una gran paella popular per tal que tot el veïnat es pogués acostar a gaudir del dia i del menjar. La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano és un moment de l’any molt important per aquest col·lectiu, que aprofita per reivindicar les seves arrels, la seva llengua i la seva bandera.

“Hem organitzat aquest acte per donar festa i per poder commemorar tot el que fa referència als gitanos. És una gran festa, hem portat una paella per tal que tots els veïns i veïnes puguin gaudir del nostre dia. També hem portat xapes amb la bandera gitana i un armari, moltes coses per tal que tothom es senti acollit”, ha declarat el José Antonio Contreras, vicepresident de l’AViV la Florida i gitano.

Va ser l’any 1971 a Londres que els gitanos van poder escollir la seva bandera i declarar el romaní com la seva llengua oficial. Des d’aquest moment fins a l’actualitat encara han patit discriminació i han hagut de lluitar per acabar amb el racisme i els prejudicis envers els gitanos. Així s’ha encarregat de recordar-ho el José Antonio, qui també s’ha encarregat de llegir el pregó.

“És molt important el dia 8 d’abril. És molt important per nosaltres, perquè recordem els nostres costums, les nostres vivències i perquè reivindiquem amb orgull la nostra bandera”, ha declarat la Fefa Contreras, gitana i veïna del barri.

A partir de les 16h de la tarda, després de la lectura del pregó, han iniciat les actuacions musicals de diferents artistes convidats com Los Chavis, Orquesta Los Primos, Jeritos, Fefa Gómez, Felino, Jose CG i Tachuela. A banda de l’ambient lúdic, l’ocasió ha estat propícia per celebrar i reivindicar un any més la seva identitat a la ciutat de L’Hospitalet.