La Comissió Municipal de Protecció Civil de L’Hospitalet ha aprovat divendres, 22 de novembre, el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) de la ciutat. Aquest document, que renova l’anterior del 2016, estableix les línies d’actuació a L’H en cas de risc col·lectiu greu, amb l’objectiu de prevenir i controlar els riscos sobre les persones, els béns i el medi ambient i donar una resposta eficaç i coordinada davant de situacions d’emergència, garantint la integració de les actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil. En el cas de L’Hospitalet, té caràcter obligatori.
Aquest nou pla d’emergència integra en un únic document els diferents plans d’actuació municipals i protocols d’emergències: INUNCAT, TRANSCAT, VENCAT, SISMICAT, PLASEQCAT, NEUCAT, AEROCAT, RADCAT, INFOCAT, Pla especial d’emergències per a pandèmies i PROCICAT per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, i els plans específics associats a perills concrets propis del territori o activitats del municipi.
El nou DUPROCIM recull els canvis i novetats que s’han produït a la ciutat en els darreres anys. Per exemple, s’han incorporat les línies 9 i 10 del metro que no existien el 2016.
Un cop aprovat per la Comissió Municipal de Protecció Civil, el document es portarà a aprovació inicial del Ple municipal i se sotmetrà a tràmit d’informació pública pel termini de trenta dies hàbils, a comptar des de la seva publicació, per a la presentació de les corresponents reclamacions o suggeriments. Si no es formula cap reclamació ni suggeriment durant el termini d’informació pública, el DUPROCIM quedarà aprovat definitivament sense necessitat de cap tràmit ulterior, i s’enviarà a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya per a la seva homologació.
Tot i això, si fons necessari posar-lo en acció d’immediat, es podria encara que no estigués aprovat de forma definitiva.
Qui ha d’actuar en cas d’emergència?
El responsable municipal de l’emergència és l’alcalde, que està assessorat pel Comitè Municipal de l’Emergència i el Consell Assessor, integrat pel coordinador i els caps dels grups actuants: Bombers de la Generalitat i serveis municipals de Salut, Serveis Municipals, Serveis Socials, Voluntaris de Protecció Civil i Guàrdia Urbana. En aquest organigrama també hi és la figura del/de la cap de premsa, que haurà de planificar la informació a la ciutadania.
Tots els plans tenen 3 fases d’activació: Prealerta, Alerta i Emergència.
Què és la Comissió Municipal de Protecció Civil
La Comissió Municipal de Protecció Civil és un òrgan consultiu, deliberant i coordinador per a la planificació i el control de la protecció civil municipal, adscrit a l’Àrea de Seguretat i Govern Intern de l’Ajuntament, en què estan representats el sector públic (ajuntament i serveis de seguretat i emergències de la Generalitat de Catalunya) i els diferents sectors socials del municipi. És també el marc de col·laboració, coordinació i presa d’acords entre serveis municipals i administracions en matèria d’anàlisi de risc, prevenció, planificació, intervenció, informació a la població i rehabilitació.