Un cop ha rebut l’indult del sultanat d’Oman, Fátima Ofkir ha aterrat aquest matí a terres catalanes, a l’aeroport del Prat, en un vol provinent d’Abu Dhabi. Des del despatx Vosseler Advocats, que ha portat el cas de la jove hospitalenca els darrers anys, han informat a la premsa convocada a l’aeroport, que Fátima no es trobava bé i no estava totalment preparada per la nova situació després d’haver passat set anys a una presó d’Oman.

En un principi, havia d’arribar passades les set del matí, on l’espai d’arribades de l’aeroport l’esperava la seva mare Rosario Reyes, altres familiars i amics de la Fátima, a més de diversos periodistes que havien estat convocats per Vosseler Advocats. Després d’una hora i mitja d’espera, han anunciat a la mare, que estava força nerviosa, que Fátima no sortiria per l’espai d’arribades de l’aeroport.

Posteriorment, el despatx d’advocats ha publicat un vídeo amb les primeres declaracions de Fàtima. (Veure vídeo de la part superior).

Fátima arriba a l’aeroport però no es troba bé

Segons ha informat el Periódico, Fátima hauria estat portada a un centre sanitari. Vosseler Advocats ha informat que quan Fátima Ofkir es trobi bé faran una roda de premsa.

Tot plegat el que sembla segur és que el malson de la presó pel que ha passat l’hospitalenca Fátima Ofkir des de 2018 ha acabat. Fa uns dies es va conèixer que Fátima havia estat inclosa en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d’Oman concedeix després del mes de Ramadà. Ara la jove ja ha arribat a Catalunya en un vol que ha aterrat aquest diumenge a l’aeroport del Prat i s’acaba aquest calvari per la jove hospitalenca.

La resolució del cas ha estat possible per la intervenció de diplomàtics i de representants del govern espanyol i europeu. El despatx d’advocats ha destacat el paper que han tingut l’empresari Antoni Sagnier i el jutge Baltasar Garzón.

Una adolescent que va prendre una mala decisió

Tot va començar l’estiu del 2018. Fátima Ofkir era llavors una noia de L’Hospitalet de 18 anys que va cometre un greu error. Segons explica en un comunicat Vosseler Advocats, en un moment de desorientació i males companyies, aquesta adolescent es va deixar convèncer per un fals amic que la va seduir amb diners fàcils: simplement havia de lliurar un paquet al sultanat d’Oman.

En la inconsciència de l’adolescència, Fátima es creia intocable, capaç de tot i immune a les conseqüències. I va creure veure en aquesta oportunitat de diners fàcils la solució a molts dels seus problemes personals i familiars.

La inconsciència va poder a la prudència i Fátima va viatjar fins a l’habitació d’un hotel de Masqat (capital d’Oman). Allà va obrir la motxilla de la droga que havia de lliurar. Un contingut que va confondre amb paquets explosius. Es va espantar, es va acoquinar i va trucar angoixada al seu contacte per dir-li que abandonava, que no seguia. Però la policia d’Oman ja era darrere la pista, i la van detenir, amb la motxilla, a l’habitació.

Fátima es convertia en la dona espanyola més jove empresonada en un país estranger

Pressió diplomàtica

Fátima va ser condemnada a cadena perpètua i, fins i tot, se li va donar l’opció de la pena capital si no volia passar-se tota la vida tancada a la presó.

La pressió de la seva mare va donar noves oportunitats a Fátima. Va contractar Vosseler Advocats, que es van desplaçar fins a Oman per parlar amb la Fátima i donar-li suport i també per buscar un bon advocat local.

Però sens dubte el punt clau eren les relacions diplomàtiques amb el sultanat. Així, l’advocada Mónica Santiago, amb la col·laboració total i desinteressada d’Antonio Sagnier i Baltasar Garzón, van iniciar els contactes amb el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, amb eurodiputats i amb el mateix Josep Borrell, aleshores Alt representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea.

Les peticions de l’advocada Mònica Santiago, d’Antonio Sagnier i de Baltasar Garzón també van arribar a altres àmbits amb poder de decisió, com són els diferents partits polítics del Congrés dels Diputats, el Govern (José Luis Rodríguez Zapatero) i de la mateixa Casa Real. I el Papa Francesc. Fins que finalment ha arribat l’indult.

Fátima, una jove molt implicada en la vida de L’Hospitalet

Fátima ha tornat a la ciutat on vivia, on estudiava i on tenia una intensa implicació en activitats associatives. La jove hospitalenca havia de començar els seus estudis d’educació infantil un mes després de la seva detenció. Havia estat jugadora de softbol a l’Hércules, feia teatre, ràdio a Torre Barrina i també havia estat membre del Consell de Nois i Noies de la ciutat. Més endavant va ser presidenta del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya.