Després de guanyar el Gaudí a la millor pel·lícula internacional, “La sociedad de la nieve” de Juan Antonio Bayona aspira a triomfar a la pròxima edició dels Goya que se celebra dissabte 10 de febrer. Una de les nominacions és pel millor muntatge i per qui encapçala l’equip, Jaume Martí. És la quarta vegada que aquest muntador, que fa un munt d’anys que viu a L’Hospitalet, col·labora amb Bayona.

Una de les 13 nominacions que “La sociedad de la nieve” de Juan Antonio Bayona acumula pels Goya és la de millor muntatge i per qui encapçala l’equip, Jaume Martí. És la quarta vegada que aquest muntador, que fa un munt d’anys que viu a L’Hospitalet, col·labora amb Bayona. Ho va fer a “Lo Imposible”, a “Un Monstre em ve a veure”, a “Jurassic World. El reino caído” i, ara, a “La sociedad de la nieve”.

“És espectacular el que ha aconseguit”, diu Martí en una entrevista al programa Taquilla Inversa. “La seva força, la seva empenta i ambició, amb el benentès de superar-se, i que cada projecte és un repte per tots nosaltres i per plantejar-nos coses que ens no ens havíem plantejat mai”, explica el muntador.

Jaume Martí i Andrés Gil encapçalen l’equip de muntadors de la pel·lícula, entre els quals hi ha un altre hospitalenc, Sergio Jiménez, guanyador d’un Goya pel muntatge del documental “El año del descubrimiento”. Tots ells van haver d’enfrontar-se al repte de muntar una pel·lícula que Bayona va rodar de forma cronològica, per tal que els actors entressin dins els personatges i visquessin l’experiència tal com va ser, passant gana i fred. Això feia que cada dia arribessin a la sala de muntatge una mitja de 4 hores de material que s’havia de muntar per tal que Bayona el visionés l’endemà.

“Havíem de digerir tot aquest material i un dia van arribar 8 hores que ens van enterra, com l’allau de la pel·lícula”, explica Martí. “És difícil processar el material i Bayona volia anar trobant la pel·lícula durant el rodatge i va ser bastant difícil donar-li la tranquil·litat.

El currículum de Jaume Martí té ja un Gaudí i un Goya al millor muntatge per “Un monstre em ve a veure”. Més recentment, el muntador també ha participat a dos capítols de “El Señor de los Anillos. Los anillos de poder” i a “Los renglones torcidos de Dios”. A televisió, ho ha fet a la sèrie “Cites” i a “Todos Mienten”.

Després de la cita als Goya, “La sociedad de la nieve” aspira a guanyar dos Òscars, el de la millor pel·lícula internacional i el de millor maquillatge i perruqueria.