El curtmetratge documental “El Bus”, coescrit pel director i guionista hospitalenc Fran Menchón està nominat als XIV Premis Gaudí que es celebren aquest diumenge 4 de febrer. El metratge està nominat, també, a la 38 ena edició dels Goya que s’entreguen el 10 de febrer.

Un grup de persones pugen a l’autobús i comencem a descobrir les històries que tenen al seu darrera. Són presos i preses de Can Brians que cada cap de setmana van i venen, de la presó a casa i de casa a la presó. Aquest és l’eix argumental del curtmetratge documental “El Bus”. Fran Menchón explica que “en realitat no surten mai d’aquell bus perquè volíem significar el que senten a la presó”. El director i guionista apunta que “sortir en el bus era tenir moments de certa alegria i, alguns, de desesperança”. “Conèixer les seves històries i a ells va ser brutal i indescriptible”, diu Menchón.

El curtmetratge, que ha estat dirigit per Sandra Reina i coescrit amb l’hospitalenc Fran Menchón, està nominat a la categoria de millor curt documental als Premis Gaudí i als Goya. “Sent d’Hospitalet jo crec que ens costa molt més, i no perquè siguem pitjors sinó perquè no tenim els contactes”, diu Menchón. “Això es una carrera de fons que t’ha d’agradar molt el cinema per seguir lluitant pel somni”, conclou el cineasta.

El cineasta recull premis pel curt documental “Hacer señores”

Menchón confia que aquestes nominacions li puguin obrir portes per a futurs projectes que té al calaix. Alguns d’aquests s’arriben a fer realitat com el curtmetratge documental “Hacer señores”, que ell mateix ha escrit i dirigit amb la producció de Fitzcarraldo Films. Un metratge sobre la prostituta més famosa de Barcelona, la senyora Rius.

Menchón explica que hi ha hagut “certa censura” amb el documental a causa de la forta personalitat i del què explica la protagonista. “Jo crec que això té a veure amb la censura que sento que existeix en els últims anys a tots els nivells, però a l’audiovisual és molt bèstia”, diu Menchón. Els festivals on sí l’han projectat, el curt ha tingut una molt bona acollida i, de fet, ha guanyat ja quatre premis, tres a Espanya i un a Colòmbia.

El guerriller antifranquista hospitalenc, Quico Sabaté, protagonista d’una pel·lícula nominada als Gaudí

La pel·lícula “Quico Sabaté, sense destí”, dirigida per Sílvia Quer i escrita per Mirèia Llinàs està nominada als Gaudí a la categoria de Millor pel·lícula per a televisió. El film sobre aquest guerriller antifranquista hospitalenc competirà amb “Miró”, dirigida per Oriol Ferrer.