L’escriptor hospitalenc Andreu González Castro ha estat guardonat amb el XV Premi Néstor Luján de novel·la històrica convocat per l’editorial Columna, pel llibre Bon cop de falç! que ha escrit juntament amb el també escriptor Ramon Gasch.

Es tracta d’una obra ambientada en la Guerra dels Segadors, “un thriller històric, ple d’acció, que enganxa el lector des del primer capítol”, en boca de González Castro. La novel·la és a la venda des del passat 21 d’octubre.

La novel·la de la que és coautor coincidirà a les llibreries a partir del novembre amb una nova obra amb signatura de González Castro, el llibre 100 moments estel·lars del Barça (editorial Cossetània), on repassa “la història del club a còpia de tastets”, avança.

Andreu González, té 37 anys i és fill del barri de Bellvitge on hi va viure fins els 27. Avui, però continua desplaçant-se diàriament a L’H per acudir al seu lloc de feina al Centre de Normalització Lingüística de la ciutat. Un àmbit laboral que no li impedeix mantenir una intensa activitat literària i que li ha dut a publicar diversos reculls de poesia, relats, contes i articles de divulgació i ha guanyar més de 40 premis.

Parlem del Luján. Com heu rebut el premi?
Amb entusiasme i amb la particularitat que des del setembre sabíem que erem els guanyadors, però fins que el llibre no ha estat editat no s’ha pogut fer públic. Ara ja es pot trobar a les llibreries de la ciutat.

Una novel·la ambientada en el conflicte dels segadors entre el 1640 i el 1652. Per què?
És un tema poc tractat en narrativa i a més de servir-nos de context per a la història del nostre personatge, el Joan Martí, hem pretés fer divulgació d’aquella guerra. És un esdeveniment històric poc conegut, molt frepant i molt novel·lístic.

D’on ve la relació amb el Ramon Gasch?
En Ramon i jo ens van conèixer amb motiu de diferents activitats literàries i em va animar a fer aquesta novel·la junts. La idea original va ser seva, i jo crec que he influït en plantejar la història en capítols curts, potser perquè sóc home de relats curt i és l’estil que més he treballat fins ara. Aquesta estructura de capítols curts ajuda a mantenir el ritme de l’acció i fa que el lector s’enganxi amb facilitat.

Expliqui’ns més d’en Joan Martí, el protagonista de Bon cop de falç!
És el fill d’un pagès important que arrossegat per les circumstàncies del moment, entra en una espiral de violència i ha fer la guerra de manera que acaba movent-se per l’odi i actuant de manera visceral. Això li provoca importants crisis existencials. La història personal d’aquest “heroi de pedra picada” es narra a la vegada que se’l fa participar en fets bèl·lics documentats, com el setge a Cambrils, la batalla de Martorell, la batalla de Montjuïc… Això ens ha obligat a fer una feina de documentació important per intentar ser rigorosos amb la Història.

I el pròxim llibre novament sobre el Barça…
Sí, surt publicat a principis de novembre i he recollit els cent moments de la història del club més significatius. El primer és la fundació del Barça l’any 1899 i el darrer la final de Wembley d’aquest any. És curiós apreciar com a través de la història del Barça es fotografia el país. No deixen de ser fets que es troben a les enciclopèdies, però està bé posar-los de nou en circulació. Per exemple: el 1908, durant la Setmana Tràgica, el Barça va estar a punt de desaparèixer. Va ser en Gamper qui va asumir la presidència llavors i va salvar l’entitat en poc temps.