Vetllar la son dels pacients. El projecte “L’Hospital ja dorm” de l’Hospital de Bellvitge vol que les persones ingressades tinguin un bon descans nocturn, un fet que incideix directament en la salut i facilita la recuperació dels malalts. S’ha treballat amb perspectiva d’experiència del pacient i humanització, a partir d’un estudi fet per l’equip d’infermeria.

Diversos estudis coincideixen que hi ha factors que alteren el son dels pacients ingressats en un hospital com ara les interrupcions nocturnes a causa de les cures, el soroll dels dispositius mèdics, la temperatura, la llum excessiva o per causes externes que concerneixen al personal hospitalari.

Per millorar aquests aspectes, la direcció d’infermeria i l’equip infermer de les diferents unitats seleccionades van realitzar ara fa tres anys un estudi que valorava la qualitat del son dels pacients. Arran de l’estudi es va suggerir fer canvis en els horaris de neteja, en l’aplicació de tractaments farmacològics per evitar interrupcions nocturnes, substitució de rodes dels carros i dels aparells i la instal•lació de reguladors de llum.

S’ha reforçat la senyalització a totes les habitacions de l’hospital amb indicacions tant per a pacients, acompanyants i professionals, així com a zones de treball d’infermeria. Els cartells recorden als ingressats que a partir de les 23 hores han de parlar en veu baixa, silenciar els dispositius mòbils, apagar llums i la televisió i abaixar les persianes. A més s’entregarà un antifaç als pacients que siguin més susceptibles a la claror per agafar la son.

Els professionals han d’abaixar, a partir de les 20 hores, la llum del control d’infermeria i disminuir el volum dels timbres de trucada dels pacients. Entre les 22 i les 23 hores faran una ronda per les habitacions per valorar els pacients i el seu estat de dolor, verificar que han seguit les indicacions nocturnes, mantenir els llums apagats i tancar la porta, sempre que no hi hagi contraindicació.

En haver menys llum es propicia baixar el to de veu i afavoreix el compromís amb el descans dels pacients durant la jornada laboral. En aquesta línia, quan els professionals hagin d’entrar a l’habitació a la nit, ho faran amb una llanterna que se’ls va entregar durant les sessions informatives.