Es calcula que a Catalunya hi ha 700.000 persones que tenen diabetis, una malaltia crònica del metabolisme que afecta el pàncrees i que en la majoria de casos obliga als pacients a injectar-se insulina.

En el Dia Mundial de la Diabetis, que se celebra el 14 de novembre, l’Hospital General de L’Hospitalet ha organitzat diversos tallers sobre alimentació per tal que pacients puguin resoldre dubtes i fer un control més acurat de la malaltia.

Factors de rics

Un factor de risc de la diabetis és el sobrepès i l’obesitat, així que el control de la dieta i la resta d’hàbits saludables son essencials perquè les persones diabètiques puguin tenir un bona qualitat de vida.

Com la resta de la població una persona amb diabetis ha de seguir una dieta equilibrada i saludable. Un bon mètode és el dels quarters del plat, segons el qual, un quart del plat han de ser verdures i hortalisses, un altre quart, proteïnes, ja sigui peix o carn, millor la carn d’au que la carn vermella, i els altres dos quarts del plat haurien de tenir fècules, greixos no saturats i vitamines.

Quantitat d’hidrats de carboni

Per controlar, d’una banda, la quantitat de calories que ingerim, i d’una altra, la quantitat d’insulina que necessita cada persona diabètica cal traduir qualsevol aliment a racions d’hidrats de carboni. En el decurs de la xerrada, la infermera Núria Regincós Giner, infermera formadora en diabetis de l’Hospital General de L’Hospitalet ha posat l’exemple d’un tall normal de truita de patates “que equivaldria a 6 racions d’hidrats de carboni”.

Les persones diabètiques poden menjar de tot, sempre que ajustin bé les dosis d’insulina o facin activitat física per equilibrar la glucosa, però alguns aliments, com per exemple, la brioxeria industrial i els aliments que provenen de la farina, com la pasta, han de ser més restringits.

I el Dia Mundial de la Diabetis també convé recordar que l’activitat física ajuda a regular el nivell de glucosa a la sang i, a més, potencia l’efecte de la insulina. I que l’esport més fàcil i barat és caminar.