El dimecres 12 de juny al matí, els sindicats s’han reunit amb la direcció de l’Hospital de Bellvitge per parlar de les afectacions que patiran després que s’anunciés una retallada del pressupost que la Conselleria de Salut xifra en 11 milions i mig d’euros. Val a dir que Manel Balcells, conseller de Salut en funcions, ha exposat que no es tracta d’una retallada, sinó d’una reducció de la partida pressupostària que tenien pensat destinar.

D’aquesta manera, des de Salut confirmen que tot i aquests ajustos de pressupost, aquest 2024 hi haurà destinats 661 milions més que l’any passat.

Més d’un centenar de llits tancats, segons el sindicat CGT

L’ajustament pressupostari suposarà no poder fer noves contractacions de substitucions i el tancament de llits que afectaran a diverses unitats de L’Hospital de Bellvitge. D’aquesta manera, Maribel Ramírez, delegada CGT de l’Hospital de Bellvitge ha explicat que “en total es tancaran uns 180 llits durant tot l’estiu, però hem de tenir clar que ja venim en el darrer mes amb tancaments previs”. Al mateix temps puntualitza que 12 llits per a pacients crítics ja estan tancats i es tancaran 8 més, mentre que de semicrítics l’hospital ja en té 4 tancats. A més, Ramírez remarca que 8 dels llits per a pacients crítics tancats, no estan disponibles des de la pandèmia.

Tanmateix, segons les dades proporcionades per la Conselleria de Salut, el nombre de llits que es tancaran a l’Hospital de Bellvitge serà menor: 100 llits al juliol, 140 a l’agost i 116 al setembre.

La direcció no respon a la reobertura en cas de col·lapse

Tot i que és habitual la rebaixada d’activitat en aquest període tenint en compte les dades oficials, el tancament de llits d’enguany seria inferior al d’altres anys. No obstant això, altres estius en el quals s’han arribat a tancar també uns 180 llits, la direcció es va comprometre a reobrir-los en cas de col·lapse. A la reunió, els sindicats han preguntat sobre aquesta qüestió i no han obtingut resposta.

Problemes als quiròfans

A banda dels llits, Maribel ens ha explicat que també es tancaran 25 butaques que serveixen per adequar als pacients abans d’entrar a quiròfan, cosa que els sanitaris no poden entendre tenint en compte que a Catalunya hi ha gairebé 164.000 persones en llistes d’espera per a operar-se.

La direcció atribueix a millores

Els treballadors creuen que el tancament d’aquests llits i butaques té a veure amb les retallades que impliquen no poder fer noves contractacions de substitucions encara que, a la reunió “ells diuen que és per a fer neteja i per a fer obres de les unitats que es tanquen”, ha explicat Ramírez fent referència a la direcció.

La delegada de CGT també ha criticat que la direcció va fer servir la paraula “reorganitzar, o alguna similar” per parlar dels 11 milions i mig d’euros, quan ells consideren que és una retallada en tota regla.

Impacte en treballadors i pacients

Per als sindicats, aquestes dades tindran un gran impacte en pacients i treballadors. D’una banda, els períodes de llista d’espera per a operacions que no siguin d’urgència o molt específiques s’allargaran, i d’altra, els sanitaris tindran problemes de conciliació entre familiars i companys de feina així com una càrrega de treball més gran de la que ja pateixen.

Això significa que molts sanitaris han de fer més hores que les que estan acordades als seus convenis. Respecte a aquest tema, ara s’ha creat una aplicació d’hores extra, on s’ofereixen aquestes hores i els treballadors i treballadores accedeixen a fer-les. Maribel Ramírez  és contundent i diu que des de CGT estan totalment en contra.

Aquesta és la situació que viuran els treballadors de L’Hospital de Bellvitge des de finals de juny fins a mitjans de setembre, malgrat que part del personal creu que la situació s’allargarà.