El 7 de maig se celebra el dia Mundial de l’Asma. Coincidint amb aquesta efemèride, l’Hospital de Bellvitge ha posat en marxa una aplicació mòbil que permet un major control de la malaltia i posar-se en contacte amb l’equip assistencial davant de qualsevol dubte o emergència del pacient.

La Marta Jaume, és una pacient que ha visitat avui la consulta de la seva pneumòloga per fer-se el control anual de com va evolucionant la seva malaltia. Pateix asma des de fa tres anys i pren medicació de base per controlar-la. En aquesta visita li han ofert poder instal·larse la nova app que ofereix als pacients informació personalitzada, permet el control i monitorització de la malaltia i, el més important, dona suport immediat per part d’un equip assistencial.

Marta Jaume, ha explicat que “em sembla molt bona idea perquè facilita bastant les coses. Si tens una consulta urgent, alguna crisi o algun dubte a l’hora de prendre la medicació pots contactar amb l’infermer i el metge i poder consultar els teus neguits i dubtes”.

L’objectiu d’aquesta aplicació és tenir un control més gran i continuat dels pacients, amb dades personalitzades segons l’estat i les necessitats de cada persona.

Héctor Cabrerizo, infermer i membre de la Unitat Funcional de l’Asma de l’HUB, ha assegurat que “mentre la consulta és un contacte relativament curt i ocasional, amb aquesta aplicació podrem tenir un contacte més continuat. També ens permet espaiar més les visites dels pacients que no tenen cap problema”.

Durant un any, s’avaluarà si els pacients seguits a través de l’aplicació de teleassistència tenen una millor evolució que els atesos només presencialment. Participaran en aquest estudi 108 pacients, i esta previst conèixer els resultats a mitjans del 2026.

Un 5% de la població adulta a l’Estat i un 10% de la infantil pateix asma

Un 5% de la població adulta a l’Estat i un 10% de la infantil pateix asma, però la meitat de la ciutadania que la pateix no està diagnosticada.

L’asma és una malaltia molt freqüent i prevalent, però amb un tractament adequat i diari les persones que la pateixen poden tenir una vida normal.

L’asma es caracteritza per una inflamació dels bronquis que els estreny o obstrueix i hi dificulta el pas de l’aire. Això causa episodis recurrents de sibilacions (sons semblants a un xiulet que acompanyen la respiració), dispnea (sensació de dificultat respiratòria associada a un augment de l’esforç per respirar), sensació d’opressió al pit i tos, especialment durant la nit o a primera hora del matí.

La Dra. Mariana Múñoz, coordinadora de la Unitat Funcional de l’Asma de l’HUB, ha assenyalat que “estudis de prevalença hi ha pocs, però s’estima que el 5% de la població adulta pot tenir asma. Segons les dades que tenim hi ha un infradiagnòstic important. Hi ha molts pacients amb asma que no saben que la pateixen. Consulten a urgències i a atenció primària i no són diagnosticats”.