L’Hospital de Bellvitge reorganitzarà i millorarà aquest 2024 els serveis per a l’atenció de la salut mental. Es vol donar veu i vot als pacients, en especial als joves, gent gran i a les seves famílies on la seva capacitat creativa es posi de manifest i porti a la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals.

En el sí d’aquestes millores l’hospital ha posat en marxa el programa “12 mesos per la salut mental”, un programa  amb quatre objectius diferents. A L’Entrevista de l’Informatiu hem parlat amb la Dra. Pino Alonso, cap del servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge.

Ha explicat que el programa “vol donar visibilitat al fet que sense salut mental no hi ha salut integral de la persona i cal una nova mirada del tractament de les patologies substituint la idea de tenir al pacient tancat. També hem de lluitar contra l’estigma que s’associa a la salut mental i donar eines als qui tenen cura d’aquestes persones amb trastorn mental i que tinguin cura de sí mateixos”.

La Dra. Alonso ha parlat de tres nous equipaments. El primer és una àrea específica d’Urgències dedicada a l’atenció del pacient amb trastorns mentals. Una segona d’hospitalització oberta i una tervera unitat de tractament de pacients amb trastorns de conducta alimentària d’alta complexitat”.

El pacient ha de ser protagonista del seu propi tractament

Pino Alonso ha explicat que “les expressions artístiques com ara l’escultura, la música o l’escriptura ens ajuden a tenir cura de la salut mental i calen accions orientades precisament a donar visibilitat a persones afectades i que són grans creadors. Tenim exposicions, cicles de concerts i volem donar veu i vot a col·lectius desafavorits, als joves, persones immigrants i tenir cura de les famílies”.

La Dra. Alonso creu que és vital “fugir de la mirada paternalista vers el pacient mental. Són protagonistes del seu tractament i han de poder decidir per sí mateixos”.