La primera Setmana de Cirurgia Robòtica de l’Hospital Universitari de Bellvitge és una iniciativa pionera que concentra en cinc dies una mostra de l’expertesa en aquest tipus d’intervencions que acumulen cinc serveis del centre: Urologia, Ginecologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Digestiva i Otorrinolaringologia.

Les intervencions es fan amb el robot quirúrgic da Vinci, i que es va incorporar a Bellvitge fa catorze anys, i que en l’actualitat ja compta amb tres d’aquests robots, i que el situen com el centre que realitza anualment més cirurgies robòtiques de tot l’Estat. “Tota l’experiència que hem acumulat en aquests anys ens han permès fer cada cop procediments més complexos i procediments que beneficien més al pacient. Funcionen amb la mínima agressivitat quirúrgica, i això fa que tinguin menys dolor, menys dies d’hospitalització i una recuperació més ràpida” explica Francesc Vigués, cap del Servei d’Urologia.

L’objectiu de les jornades és el d’arribar a professionals de tot el món, i en concret s’han inscrit més de 1.500 metges. Per Aina Brunet, metgessa adjunta al servei d’Otorrinolaringologia, aquestes demostracions són una oportunitat de compartir coneixements entre unitats: “Encara que tinguem especialitats diferents treballem tots amb la mateixa tècnica i la mateixa eina, que és el robot. Aquestes retransmissions són d’ajuda també per a que professionals d’altres hospitals que no tenen el Da Vinci, puguin conèixer com s’hi treballa”.

L’Hospital de Bellvitge preveu incrementar les intervencions robòtiques en els pròxims anys, i a banda dels cinc serveis que ja l’utilitzen de forma habitual, s’està començant ja a aplicar també per a determinats procediments de cirurgia major ambulatòria, aquells que no requereixen ingrés hospitalari.