L’Hospital de Bellvitge compta des d’aquesta setmana amb un servei especialitzat d’urgències psiquiàtriques, una nova àrea que permetrà atendre o tenir en observació fins a 7 pacients de forma simultània i que, tot i està emplaçat a les Urgències generals, tindrà un punt d’accés exclusiu.

Els nou equipament disposarà de dos espais de monitoratge especialment adreçats a casos d’especial gravetat i altres dos espais que permetran atendre altres 5 pacients de menor complexitat.

Amb l’objectiu d’oferir una atenció integral, s’han previst mecanismes de col·laboració entre psiquiatres i personal d’infermeria especialitzat, amb el conjunt de professionals del servei d’Urgències.

La doctora María del Pino Alonso, cap del servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, ha destacat que “les noves urgències suposen una millora en les condicions en què podrem atendre les necessitats dels pacients amb patologia psiquiàtrica, així com el seu confort i els dels professionals”.

Les noves urgències psiquiàtriques s’inclouen el en programa 12 mesos x la Salut Mental, que l’Hospital de Bellvitge impulsa per sensibilitzar la població i reforçar aquest àmbit de l’atenció sanitària.

El programa inclou la posada en marxa de nous equipaments i activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals i la creació d’un hort terapèutic, entre d’altres.

També vol generar reflexió i diàleg social i mèdic sobre la salut mental i donar veu als pacients, especialment a gent gran i el jovent.

L’Hospital de Bellvitge és el centre de referència d’urgències psiquiàtriques de L’Hospitalet i el Prat de Llobregat, cosa que es tradueix en 4.000 atencions d’urgència anuals, entre 12 i 17 diàries. L’any 2023, només un 14% d’aquestes urgències van estar més de 24 hores al centre i només un 3% va necessitar ingrés.