El Departament de Salut ha impulsat la primera unitat per tractar la població adulta amb trastorns de la conducta alimentària d’alta complexitat. Un recurs assistencial que dona servei a tot Catalunya i que gestiona de manera conjunta l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell i l’Hospital de Bellvitge.

Fernando Fernández-Aranda, cap de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Hospital de Bellvitge ha explicat a l’entrevista de L’Informatiu que els pacients que atenen “són casos amb trastorns de la conducta alimentaria resistents en tractament que normalment ja porten deu, quinze o vint anys. Volen “donar-los una sortida, i com a mínim, unes eines adients per poder sortir d’aquest problema”.

Habitualment quan es parla de trastorns alimentaris, els pitjors parats són els joves i adolescents, però la població adulta també en pateix. De fet, “la majoria dels casos que no es resolen després d’un tractament, continuaran durant la seva etapa adulta” ha afirmat el doctor. Es calcula que el 40% de les persones amb anorèxia nerviosa no es recuperen.

Com la unitat física està situada a Martorell, però dona servei a tota Catalunya, Fernández-Aranda ha comentat que igual que a altres programes del pla de salut mental hi ha un sistema d’accés esglaonat que va en funció de la gravetat i de la severitat del cas.

“Els pacients van accedint a les unitats de trastorn alimentari i quan amb això no n’hi ha prou o ha fracassat repetidament l’evolució del quadre, llavors acudeixen a la nova unitat, enviats per les mateixes unitats i amb comunicació directa amb nosaltres” ha afegit el doctor, qui està desplaçat a Martorell dos dies a la setmana.