Més de 200 professionals de diversos àmbits de l’atenció mèdica i sanitària han participat a l’Hospital de Bellvitge en una jornada formativa que tenia com a objectiu oferir eines per detectar possibles casos de malaltia celíaca i pautes per ajudar els pacients a fer dieta sense gluten.

Un missatge central ha estat que, a banda les molèsties digestives, hi ha un ampli ventall d’altres possibles símptomes, com ara les erupcions a la pell, que poden ser, igualment, un indici de celiaquia.

La doctora d’Aparell Digestiu de l’Hospital de Bellvitge, Gemma Ibáñez, ha explicat que “té una simptomatologia molt variada, que poden ser lesions a la pell, mals de cap, inflor a la planxa, diarrea, avortaments de repetició… i pot afectar molts òrgans, per això és una malaltia sistèmica. I, a més, no hi ha cap símptoma guia, cosa que dificulta el diagnòstic”.

Les persones amb malaltia celíaca tenen restringit el consum gluten, però abans de començar una dieta sense gluten cal disposar d’un diagnòstic plenament segur, validat per un metge.

La doctora Ibáñez ha puntualitzat que “sobretot en l’edat adulta és imprescindible una endoscòpia amb biòpsia del duodè, que és la part de l’intestí prim més afectada per la celiaquia. I no és fins que tenim un criteri clar que podem iniciar la dieta sense gluten”.

I ha afegit que “un problema d’iniciar la dieta estricta sense gluten abans de tenir un diagnòstic definitiu és que alguns danys es curen una mica i llavors les proves donen un fals positiu”.

De la mateixa manera, només un 30% de les persones que manifesten problemes digestius per menjar gluten acaben per desenvolupar la malaltia celíaca. En canvi, la majoria millora fent una dieta més saludable i reduint, per exemple, la ingesta d’aliments ultraprocessats i de brioixeria industrial.

Noel Carbonell Bosch, nutricionista participant en la jornada, ha indicat que “el que intento és educar els meus pacients en els bons hàbits perquè puguin fer vida social normal”.

En la jornada també s’han esmentat estudis d’investigació clínica que apunten que un percentatge molt baix dels infants que reben la vacuna del retrovirus acaben tenint malaltia celíaca. Maria Esteve Comas, digestòloga de l’Hospital Mútua de Terrassa, ha puntualitzat que “no és que fos una vacuna contra la celiaquia, sinó que tenia un factor d’efecte protector”.

Un altre gran missatge d’aquesta jornada sobre celiaquia de l’Hospital de Bellvitge ha estat que cal anar amb molt de compte a l’hora de fer la compra i tenir plenes garanties dels productes sense gluten, un criteri que també s’ha d’aplicar a la vida social i, sobretot, al sector de la restauració.