L’Hospital de Bellvitge produeix cada dia prop de 1.500 menús dels quals un 4% no s’arriba a consumir, ni a la cafeteria ni a planta. Fa dos mesos que dues entitats socials de la ciutat s’encarreguen de fer arribar aquests àpats a persones en situació de vulnerabilitat. 

Gràcies al projecte Pont Alimentari els menús que sobren a l’Hospital de Bellvitge ja no van a la brossa. Els àpats, que s’haurien de servir o bé a la cafeteria o bé als pacients ingressats a planta, tenen un destí millor. Aquests cada dia es lliuren a la Fundació Áurea i a La Vinya per tal que els distribueixin a entitats socials de proximitat.

A la cuina de l’Hospital de Bellvitge, segons explica el Manu Revestido, cap d’Unitat d’Hoteleria del centre, “cada dia es produeixen prop de 1.500 menús sense saber exactament quina demanda hi haurà. El consum depèn de l’activitat assistencial que hi hagi i és difícil predir-la. Per això cada dia tenim un excedent d’entre un 2% i un 3% que és el que intentem donar-li una sortida”.

Els àpats surten de la cuina envasats i això els fa aptes per a la conservació i posterior distribució. La Montse Ravull, responsable de l’UTE Clece-Arcasa Hospital Bellvitge, ha especificat que “entreguem el menjar cuinat en safates envasades i etiquetades amb data de caducitat i els al·lèrgens que contenen, per tant, compleixen els requisits per entrar en el circuit de reaprofitament“.

D’aquesta manera, cada dia es lliura l’excedent alimentari. La Fundació Àurea, per exemple, ve a recollir-lo cada dia amb una furgoneta refrigerada i el transporta fins a la nau industrial ubicada a pocs metres de l’hospital. Aquí s’emmagatzema en grans neveres o congeladors fins que li troben un destí, normalment, una entitat social de la ciutat.

Per a la Carolina Bonafonte, directora de projectes de la Fundació Áurea, aquest tipus de menjar “envasat i llest per a escalfar és de molt bona qualitat i de gran utilitat sobretot per a persones que no disposen de cuina o recursos per poder pagar els subministraments“.

Pont Alimentari va posar en contacte l’Hospital de Bellvitge i la Fundació Áurea i des del mes de juliol s’han reaprofitat prop de 1.800 racions de menjar preparat.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, cada any es malbaraten 262.000 tones d’aliments o, el que és el mateix, 35kg per persona. Els serveis de càtering i restauració en són responsables del 4% d’aquest total.