L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) té previst aquest 2024 reorganitzar i millorar els seveis per a l’atenció de la salut mental. En concret posarà en marxa una nova àrea diferenciada d’atenció psiquiàtrica al Servei d’Urgències; crearà la nova unitat d’hospitalització oberta per a salut mental, i reformarà l’àrea d’hospitalització de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).

En paral·lel a aquestes millores, l’hospital desenvoluparà el programa “12 mesos x la Salut Mental, tot un seguit d’accions amb activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals o la creació d’un hort terapèutic, entre d’altres.

Segons informa el HUB en un comunicat, aquestes accions donaran protagonisme i veu als pacients, especialment als joves i la gent gran, i a les seves famílies, mitjançant iniciatives que posin en primer pla la seva capacitat creativa i el seu testimoni, alhora que ajuden a promoure la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals.

En aquesta línia i sota l’eix “En parlem“, es portaran a terme trobades, col·loquis i xerrades per abordar la salut mental i l’estigma des de la mirada de la dona; l’impacte de les noves tecnologies entre joves i adolescents; les narracions de vida de la gent gran; la relació entre salut mental i immigració; la creativitat literària de persones afectades per trastorns mentals i una jornada interprofessional amb participació de tota la regió Metropolitana Sud.

Un altre eix d’activitats, “Ens movem“, inclourà passejades terapèutiques; una sortida als espais naturals del Delta del Llobregat amb l’artista plàstic Dídac Ferrer o acompanyaments i sortides amb gossos per tal de millorar i gestionar l’estat emocional a través de la interacció humans-animals.

I per últim, un tercer eix és l’anomenat “Ens cuidem“, centrat en intervencions breus de mindfulness i meditació (3 minuts per cuidar-nos i cuidar); exposicions de pintura o escultura a càrrec de persones afectades per trastorns mentals; sessions de musicoteràpia, i la iniciativa receptes de salut, en que es convidarà a cuiners reconeguts a preparar receptes per als pacients, amb l’assessorament dels professionals de la Unitat de TCA.