Un acte commemoratiu i una exposició han servit per recordar que el 23 de febrer de 1984 l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) practicava el primer transplantament de fetge a l’Estat espanyol.
Membres de l’equip professional que va dur a terme aquella primera operació, en concret, el cirurgià Alfonso Osorio, l’anestesiòloga Marta Suárez, i la infermera instrumentista Carmen Pascual, han estat presents en l’acte, així com associacions relacionades amb les malalties hepàtiques i pacients.
Entre ells, hi ha participat Montse Collado, intervinguda a Bellvitge el 1986, que actualment és la persona que fa més anys que viu amb un fetge trasplantat a Espanya. “Vaig tenir una hepatitis fulminant i vaig estar nou dies en coma. Quan em vaig despertar em van dir que m’havien fet un trasplantament de fetge. Em vaig espantar, però ara he après a viure la vida com si cada dia fos un regal”, ha explicat la Montse Collado.
Durant l’acte s’han repassat les dificultats que es van haver de superar per fer la primera intervenció i posteriorment per posar en marxa un programa estable de trasplantament hepàtic. Així mateix, diferents professionals han recordat com ha evolucionat al llarg dels anys aquest procediment des dels punts de vista de la cirurgia, l’hepatologia, l’anestesiologia i la infermeria.
També s’ha explicat l’evolució històrica i els canvis que s’han produït en la donació d’òrgans, l’experiència dels pacients trasplantats, els inicis de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya i les perspectives de futur d’aquesta prestació.
A més, durant l’acte s’ha projectat un vídeo recopilatori de l’impacte dels avenços de l’Hospital de Bellvitge en trasplantament de fetge als mitjans de comunicació audiovisual.
Paral·lelament, amb motiu d’aquest aniversari, també s’ha inaugurat l’exposició històrica Quaranta anys obrint camí. A través de fotografies històriques i de textos, aquesta mostra fa un recorregut per les principals fites i canvis que s’han produït en trasplantament hepàtic a Bellvitge al llarg de les darreres quatre dècades.
Juan Cuesta, mecànic de la SEAT de professió, primer pacient trasplantat
El primer trasplantament hepàtic de l’Espanya es va realitzar a l’Hospital de Bellvitge el 23 de febrer de 1984 en un moment en què només hi havia quatre grups arreu del món que feien aquesta intervenció de forma regular. Els dos cirurgians que van liderar aquella iniciativa, portada a terme per un grup molt ampli de professionals, van ser Eduardo Jaurrieta (1948–2020) i Carles Margarit (1950–2005).
El projecte va comptar amb tot el suport del director mèdic i dels caps de cirurgia i d’aparell digestiu d’aquell moment a l’Hospital de Bellvitge, “però va haver de superar moltes reticències i desconfiances externes, i els permisos legals no van arribar fins a l’últim moment”, segons recorden membres d’aquell primer equip mèdic.
L’òrgan trasplantat va ser extret a l’Hospital Vall d’Hebron, i la posterior intervenció d’implantació a Bellvitge es va allargar durant unes 12 hores. El pacient, Juan Cuesta, un mecànic de la SEAT diagnosticat d’un tumor hepàtic sense cap altra esperança de curació, va tolerar bé el nou òrgan i va tornar a fer vida normal després de ser donat d’alta.
Bellvitge, referent en trasplantament hepàtic
Des d’aquella primera intervenció, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha continuat essent un referent en trasplantament de fetge i la punta de llança de la seva evolució a Catalunya i Espanya. Així, el novembre de 1988 va portar a terme el primer trasplantament simultani de fetge i de ronyó d’Espanya.
El febrer de 1999, va ser el primer hospital d’Espanya a realitzar un trasplantament dominó, pràctica quepermet aprofitar el fetge d’un pacient trasplantat per amiloïdosi familiar hereditària i implantar-lo a una tercera persona. El gener de 2002, va ser també el primer hospital d’Espanya a realitzar un trasplantament hepàtic a un pacient amb VIH.
En l’actualitat, l’hospital es manté amb una xifra elevada d’activitat (entre 50 i 60 trasplantaments a l´any), amb uns excel·lents resultats equiparables als dels millors centres espanyols i europeus. En termes globals, la Unitat de Trasplantament Hepàtic de Bellvitge, amb 1.920 trasplantaments fets, és el quart equip d’Espanya que acumula més activitat.