L’Hospital de Bellvitge, en col·laboració amb Novartis i icometrix, ha llançat el projecte ImaginEM per millorar el diagnòstic de l’esclerosi múltiple mitjançant la intel·ligència artificial. Aquesta eina basada en la Intel·ligència Artificial és l’ecobrain. El doctor Pablo Naval-Baudin, neurorradiòleg del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de Bellvitge, lidera aquesta projecte i a l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu ha explicat que l’ecobrain “serveix per analitzar les ressonàncies magnètiques dels pacients amb esclerosi múltiple. És una eina d’Intel·ligència artificial que ens ajuda a veure si hi ha noves lesions. Aquests tipus de pacients poden tenir moltes lesions i sovint és difícil detectar-les i aquí ens pot ajudar”.
Tractaments personalitzats i frenar la discapacitat
Es tracta d’un projecte pioner, amb una durada inicial d’un any i que preveu beneficiar a un gran nombre de pacients. “Ens permetrà ser molt més precisos en la detecció de la malaltia i en poder aplicar millors tractaments, i aconseguir que hi hagi menys símptomes i menys discapacitat”.
L’Hospital de Bellvitge és afirma el doctor Naval-Baudin “el primer a l’estat espanyol en aplicar aquesta eina en l’àmbit mèdic i en l’ús clínic ara ja estem prou segurs per implantar-la“. De fet l’ecobrain ja ha demostrat la seva eficàcia a hospitals de Bèlgica i Estats Units. “Els tractaments que tenim ara se centren en frenar els brots, però és molt difícil desenvolupar tractaments per frenar la discapacitat a llarg termini”, apunta el doctor Pablo Naval-Baudin. L’ecobrain permetrà, doncs, fer prediccions precises sobre el curs de la malaltia i ajudarà l’equip mèdic en estratègies de tractament de precoces, individualitzades i més efectives.