L’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels centres sanitaris que ja utilitza la intel·ligència artificial per al diagnòstic del càncer de mama. Gràcies a una gran base de dades que recull les mostres oncològiques de tots els hospitals catalans de l’Institut Català de la Salut s’han pogut desenvolupar uns algoritmes d’Inteligència Artificial que permeten quantificar uns biomarcadors i un diagnòstic més ràpid i precís. Aquesta tecnologia ja s’ha fet servir en prop de 600 possibles tumors mamaris en el conjunt de la xarxa hospitalària de l’ICS.

Fa cinc anys que els hospitals de l’ICS participen en un projecte per digitalitzar les mostres d’anatomia patològica. De tal manera que als laboratoris ja no es s’analitzen les cèl·lules de càncer a través dels microscopis sinó que es fa amb una imatge d’alta definició. Aquest canvi els ha permès aplicar eines d’Intel·ligència Artificial per millorar el diagnòstic oncològic.

“Necessitem que uns biomarcadors les reconeixin i les quantifiquem. Sabem que l’ull humà no és perfecte quantificant. Un programa sí. Molt millor per als malalts perquè ens dona informació de molta rellevància per al tractament” ha apuntat Xavier Matias-Guiu, cap servei d’anatomia patològica de l’Hospital de Bellvitge.

“S’han de comptar les cèl·lules i mínim són 500. Per a nosaltres, tenir aquests algoritmes és un gran avenç. La màquina ho fa més depressa i estandaritza resultats ha manifestat la patòloga l’Hospital de Bellvitge, Teresa Solé, que utilitza per primera vegada els algoritmes d’inteligència artificial que li permeten comptabilitzar les cèl·lules de càncer de mama amb més precisió.

A l’Hospital de Bellvitge, el sistema està implementat des del 2022. Aquest avenç representa una notable millora en la patologia, ja que s’ha substituït el clàssic microscopi per pantalles d’alta resolució que permeten no només realitzar el diagnòstic de manera més còmoda, sinó també la interconnexió entre prop de 170 patòlegs, que poden compartir casos i realitzar consultes a distància.