L’alcaldessa Núria Marín ha participat en l’acte de la signatura del conveni vinculant entre la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona, els ajuntaments de Barcelona, L’Hospitalet i Esplugues, i la Diputació de Barcelona, per a la construcció del nou campus de salut de l’Hospital Clínic. L’acte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat.

El nou campus de Clínic es situarà en els terrenys colindants entre L’Hospitalet, Esplugues i Barcelona, on actualment es troben les instal·lacions esportives de la Universitat de Barcelona.

Què diu el conveni?

El conveni fixa un marc conjunt de col·laboració entre totes les institucions per promoure el desenvolupament urbanístic que faciliti la seva construcció com a campus destinat a l’ampliació de l’Hospital Clínic i al trasllat de la Facultat de Medicina de la UB.

Tot plegat amb l’objectiu d’augmentar les potencialitats de la institució i arribar a l’excel·lència sanitària, universitària, científica i tecnològica. També es fa una aposta per la sostenibilitat des d’un punt de vista mediambiental, econòmic i social.

L’alcaldessa Núria Marin ha dit que aquesta actuació permetrà definir “un hub de salut que, juntament amb el BioClúster de Salut i Innovació de L’Hospitalet, posicionarà l’àrea metropolitana de Barcelona com a gran pol de referència en biomedicina del sud d’Europa”.

Al mateix temps ha destacat que “es tracta d’un projecte a llarg termini que completarà i consolidarà la xarxa d’hospitals d’alta qualitat integrats al sistema públic de salut”. I, en aquest sentit, ha afegit: “Però, mentre aquest projecte no sigui una realitat, continuem parlant amb la Generalitat per donar resposta a la reivindicació perquè cap ciutadà dels barris del nord de la nostra ciutat hagi de desplaçar-se fora del municipi per rebre atenció hospitalària”. Aquesta reivindicació passa per reconstruir l’Hospital General de L’Hospitalet i ampliar-ho. Un projecte que compta amb el compromís de la Generalitat però que continua sense data.

De la seva banda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que “farem del Clínic un dels campus de salut més avançats d’Europa” i ha afirmat que es tracta d’un “projecte de país, de mirada llarga” que suposarà una transformació física de la regió metropolitana”.

El conseller de Salut, Manuel Balcells, ha deixat clar el projecte del futur Hospital Clínic anirà sense detriment que en la seva ubicació actual quedin equipaments assistencials per als barris barcelonins.

El Clínic, referent universitari i de recerca

L’Hospital Clínic Barcelona és un equipament hospitalari de referència, amb una capacitat clínica del màxim nivell i d’alta tecnologia. És un dels complexos sanitaris més importants del país i d’Europa, referent en ensenyaments universitaris i recerca. Aquest nou campus inclourà l’ampliació de l’Hospital, la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i altres equipaments assistencials, universitaris, científics i de recerca. Des de les administracions locals participants, junt amb la Generalitat, es promouran les mesures de planificació urbanística i es farà una planificació del transport públic i privat i de l’accessibilitat requerida.

La futura construcció de les noves instal·lacions permetrà mantenir dispositius de l’hospital també a les seus de Villarroel, Plató i la Maternitat per cobrir les necessitats de la població de referència.

L’emplaçament actual de l’hospital a l’Eixample inclourà serveis assistencials, de docència, recerca i innovació a mantenir i nous equipaments municipals i d’esponjament de l’espai públic.