Els altells del barri de Bellvitge acullen encara a dia d’avui alguns comerços i equipaments. I en un d’ells s’ha muntat un espai obert a accions veïnals que abordin problemàtiques socials i urbanístiques del barri. Es tracta de L’Haltell.

Quan es van construir als anys 60 els altells de Bellvitge, aquests van acollir multitud de comerços i equipaments. Amb el pas dels anys, però, la situació ha canviat i molts d’ells es troben en situació d’abandonament. Tot i així n’hi ha algun que encara es fa servir com a magatzem o d’altres que, fins i tot, acullen algun petit comerç com ara una ferreteria o una acadèmia d’idiomes. I a partir d’ara també hi ha un nou projecte cultural batejat amb el nom de L’Haltell.

Un dels fundadors de L’Haltell, Javi Morera, explica que es tracta d’un “espai de creació i investigació urbana i social, que apareix amb la intenció d’amplificar i ajudar projectes que Bellvitge té sobre la taula i que estan a l’ajuntament o a l’associació de veïns”. Una altra de les fundadores de l’espai, Sílvia Galí, apunta que volen diversificar els usos de L’Haltell, ja que al final “un centre cultural és un espai de possibilitats”.

Guanyadors d’una beca de la Generalitat

L’Haltell és també un espai de residència, tant en l’àmbit artístic com el comunitari. A més, el projecte ha guanyat recentment una beca de la Generalitat que donarà impuls per seguir amb aquest projecte artístic i comunitari a Bellvitge. “Tenim molt d’interès en tot el que sigui revisar i pensar el procés de gentrificació que pot patir el barri i tota la problemàtica de l’habitatge”, explica Galí.

Aquest nou espai de creació i de trobada ha obert també recentment una convocatòria de residència per trobar una persona que s’encarregui de fer la connexió entre totes les parts implicades en el futur del barri. Javi Morera explica que “aquesta persona haurà de buscar formes de relació i prototips de com avançar en projectes que té Bellvitge 2030. La convocatòria està oberta fins al 14 d’octubre.