L’Hospitalet ha tancat l’any 2024 amb un total d’11.775 persones sense feina registrades als serveis d’ocupació, una xifra que fa que la taxa d’atur a la ciutat se situï ara per sota del 9%, el 8,8%, una xifra que tant sindicats com empreses consideren positiva, tot i que també empreses matisos.

A la comarca del Barcelonès a hores d’ara L’Hospitalet registra la segona taxa d’atur més baixa, només per darrera de Barcelona, ja que a la capital catalana l’any 2024 ha finalitzat amb un 7,69%.

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, es congratulen de la reducció, però recorden que també cal millorar la qualitat de l’ocupació, reduir la precarietat, sobretot entre els col·lectius més vulnerables.

Nicolás Cortés Rojano, responsable comarcal de la UGT de L’Hospitalet, ha esmentat “la gent de més de 45 anys i el jovent, que, tot i les bons dades generals de l’atur, continuen patint un problema endèmic a l’economia catalana, també a L’Hospitalet”. I ha afegit que també cal reconduir “la contractació precària i els contractes parcials esbiaxats”.

De la seva banda, Lorena González Baena, coordinadora de territori de CCOO de L’Hospitalet, ha recordat que “la nostra lluita sempre és la feina de qualitat i el salari digne, també a 2025”. I ha afegit altres col·lectius que encara pateixen la precarietat de forma més intensa, com “les dones en general, les dones migrades i les persones amb discapacitat”.

A Catalunya, l’any passat es van fer 2,5 milions de contractes, un 0,3% més que en 2023, un 56% de temporals i un 44% d’indefinits. Del total de contractes, el 51,6% va ser homes i el 48,4% dones.

UGT i CCOO també posen l’accent en la necessitat que, a banda del sector Serveis, des del comerç a l’atenció sociosanitària, en creixement en l’última dècada, la indústria no perdi pistonada, un aspecte que, des del sector empresarial, també esmenta l’entitat patronal AEBALL-UPMBALL.

Resta pendent el projecte de revitalització de la Carretera del Mig i caldria millorar els programes de formació perquè les persones en situació d’atur tinguin la formació específica que cal a les empreses. Segons Rosa Fiol, directora general d’AEBALL-UPMBALL, que “a banda d’adequar el personal a les noves tecnologies, cosa que ja fem per la via de la formació contínua, cal conèixer en profunditat els perfils de les persones en situació d’atur per fer-les més ocupables”.

Pel que fa a la Seguretat Social, Catalunya va tancar 2024 amb un augment del 2,2%, per sota del 2,4% de la mitjana espanyola, i 3,8 milions d’afiliacions, la xifra més alta de la seqüència històrica.

Sobre la possible implantació per llei de la jornada laboral de 37,5 hores, UGT i CCOO la consideren imprescindible, sobretot en les petites empreses, ja que la majoria la tenen implantada per conveni col·lectiu, i la patronal AEBALL diu que caldria lligar-la al manteniment de la productivitat.