Aquest any el lema del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones ha estat “Fins que la vergonya canviï de bàndol”, amb què l’Ajuntament de L’Hospitalet i les associacions de dones de la ciutat han volgut posar de manifest la necessitat que la vergonya la suportin els agressors i no les víctimes de violència sexual.
L’acte central ha estat la lectura del Manifest del 25N, a les 12 hores, a la plaça de l’Ajuntament, a càrrec de les representants dels grups de dones de la ciutat. A l’acte s’hi ha sumat l’alcalde, David Quirós; la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García Manota, així com representants de tots els grups polítics municipals, excepte VOX.
La sessió del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de novembre s’ha aturat perquè tots membres del consistori i les persones assistents al Ple poguessin participar-hi.
El Manifest del 25N
El Manifest del 25N a L’Hospitalet porta per títol “Que la vergonya canviï de bàndol” i recull el missatge de la francesa Gisèle Pelicot, la dona a qui el marit va drogar i vendre a altres homes. “Una de les formes de violència que més impacta socialment és la sexual, que moltes vegades comporta una revictimització cruel, injusta i inacceptable. Si alguna cosa ens ha ensenyat Gisèle Pelicot en el judici als 51 homes acusats de la seva violació, incitats pel seu propi marit, és que «la vergonya ha de canviar de bàndol».
El manifest continua afirmant que “no acceptarem que a les dones se’ns continuï revictimitzant i carregant una culpa i una vergonya que haurien d’estar del costat de l’agressor, de qui comet el delicte (…). No ens cansarem de repetir que la negació de la violència vers les dones és en si mateixa una cara més d’aquesta violència, fomentada per uns estereotips obsolets que perpetuen la cultura de la violació”.
El text també proclama que “ha arribat el moment de deixar de parlar de feminicidis, com si es tractés de crims aïllats comesos per monstres sense rostre, i començar a parlar d’un autèntic terrorisme envers les dones. La nostra lluita no és contra els homes com a individus, sinó contra les estructures que sostenen la desigualtat i la violència, i que desintegren l’essència que ens fa humans (…). Perquè la violència envers les dones no és cosa de dones, és cosa de tots i totes”.
L’acte, que ha comptat amb interpretació de llenguatge de signes, ha finalitzat amb l’actuació musical de la cantautora Sandra Bautista.
Altres activitats del 25N
També aquest dilluns 25, ha fet la representació de l‘obra de teatre per a joves “És de conya”, a càrrec de la companyia Nus Cooperativa, adreçada a grups d’estudiants dels instituts de la ciutat i que es farà al Centre Cultural Bellvitge-Gornal.
A més aquest dilluns, a la Rambla de Carmen Amaya, al costat del monòlit de les dones, a les 18h també es farà la lectura del manifest, amb una actuació i un minut de silenci a càrrec del Grup de Dones del Gornal.
Algunes de les activitats destacades ja s’han fet aquest passat cap de setmana. Dissabte 23 de novembre, es va pintar un mural a l’exterior de l’Institut Vilumara, amb la participació de joves de la ciutat i veïns i veïnes. Es tracta d’una activitat que ha comptat amb la col·laboració de Dones Mentores i Ojalá Project.
I Diumenge 24, l’Equipament Municipal Plaça d’Europa ha acollit la presentació de l’entitat Coordinadora per l’Educació Feminista de L’Hospitalet.
El programa del 25N a L’Hospitalet inclou d’altres activitats adreçades a tots els públics, com l’exposició “La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la Segona República, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia”, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones fins al 29 de novembre, a la seu del CAID.
Durant tota la setmana , tindran lloc activitats com lectures de poesia, exposicions, masterclass de defensa personal femenina o tallers organitzats per diferents àrees de l’Ajuntament, com els serveis de Joventut o Biblioteques i nombroses entitats i associacions juvenils i feministes de la ciutat.
Pots consultar la resta d’activitats del Programa del 25N, aquí.
La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura Garcia Manota, ha visitat el plató del programa Primer 2a on ha fet balanç entre d’altres qüestions els diferents tipus de violències masclistes i la importància de l’educació i la prevenció.