Aquests dies se celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus, enguany centrada en el reciclatge del tèxtil, un sector que té un fort impacte ecològic i ambiental. En aquest sentit, una de les experiències que periòdicament es duen a terme a L’Hospitalet són els tallers de reparació i reutilització de roba, que acull Centre Municipal Ana Díaz Rico.

I és que, segons les Nacions Unides, el sector del tèxtil és el segona industria més contaminant després de la petrolífera. És responsable del 10% d’emissions de CO2 a l’atmosfera i del 20% de la contaminació mundial d’aigua potable.

Tot i això, les xifres pel que fa al reciclatge són molt baixes, i a Catalunya només es recupera un 12% dels residus tèxtils

Per això, des del taller del Centre Municipal Ana Díaz Rico es dona un acompanyament en la reparació de roba feta malbé o que ja ha quedat antiga. També es fomenta la transformació de prendes, que donen a la roba i als teixits una segona vida.

Així, Elvira Cañero, monitora del taller, considera que “no cal comprar roba cada temporada ni tenir tres pantalons blancs a l’armari. I si modifiquem la roba que tenim quan no ens vagi bé de talla o l’adaptem a la moda que hi ha, no serà necessari fabricar i comprar més”.

D’altra banda, la Neus, una de les usuàries del taller, explica que “reconvertim i reaprofitem la roba, vestits i altres prendes que no fem servir; és el que feien abans les mares. Per exemple, he fet una bossa per anar a comprar amb el vestit d’una amiga meva, o tres davantals que han sortit a partir d’un cobellit que tenia a casa”.

Aquests tallers de reparació tèxtil es fan durant l’any (dilluns sí, dilluns no) dins el programa “Millor que nou, reparat” de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

A llarg dels propers dies, L’Hospitalet acollirà diverses activitats de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, com tallers d’autoreparació d’objectes domèstics, un espai de recollida de petits electrodomèstics en desús o un mercat solidari de roba i joguines.

A més, l’Hospital de Bellvitge durà a terme un projecte d’economia circular que transformació roba de llit antiga en bosses de tela.