Més de 40 dones mortes per violència masclista arreu d’Espanya en el que portem de 2024, prop d’11.000 dones ateses al sistema de salut de Catalunya per violència masclista i més de 500 per violència sexual. Són algunes de les xifres que posen en context la concentració que hi ha hagut a la plaça de l’Ajuntament amb motiu del 25N, el Dia per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones.

Membres d’associacions de dones d’arreu de la ciutat, ciutadania en general i, tret de Vox, regidors i regidores de totes les forces polítiques del Consistori han protagonitzat la concentració a la plaça de l’Ajuntament. Abans, han interromput el Ple municipal per assistir-hi a la concentració.

Durant l’acte s’ha llegit un manifest que ha denunciat la violència contra les dones, la violència masclista, atès les xifres que no paren de créixer, es pot considerar terrorisme.

El manifest

El text proclama que “ha arribat el moment de deixar de parlar de feminicidis, com si es tractés de crims aïllats comesos per monstres sense rostre, i començar a parlar d’un autèntic terrorisme envers les dones. La nostra lluita no és contra els homes com a individus, sinó contra les estructures que sostenen la desigualtat i la violència, i que desintegren l’essència que ens fa humans (…). Perquè la violència envers les dones no és cosa de dones, és cosa de tots i totes”.

En aquest manifest, també llegit per dones de diverses entitats de la ciutat, s’ha destacat, igualment que, a Catalunya, el 23% dels homes i el 13% de les dones, d’entre 15 i 29 anys, neguen que hi hagi violència masclista o li treuen importància, i s’ha reclamat més protecció per a les víctimes.

A L’Hospitalet, el lema del 25N  ha estat “Fins que la vergonya canviï de bàndol” i recull el missatge de la francesa Gisèle Pelicot, la dona a qui el marit va drogar i vendre a altres homes. “Una de les formes de violència que més impacta socialment és la sexual, que moltes vegades comporta una revictimització cruel, injusta i inacceptable. Si alguna cosa ens ha ensenyat Gisèle Pelicot en el judici als 51 homes acusats de la seva violació, incitats pel seu propi marit, és que «la vergonya ha de canviar de bàndol».

El manifest continua afirmant que “no acceptarem que a les dones se’ns continuï revictimitzant i carregant una culpa i una vergonya que haurien d’estar del costat de l’agressor, de qui comet el delicte (…). No ens cansarem de repetir que la negació de la violència vers les dones és en si mateixa una cara més d’aquesta violència, fomentada per uns estereotips obsolets que perpetuen la cultura de la violació”.

L’ONU calcula que arreu del món es produeix un feminicidi, una dona assassinada, cada 10 minuts.

La concentració a la plaça de l’Ajuntament ha finalitzat amb l’actuació de la cantautora Sandra Bautista, que ha interpretat tres temes de marcat contingut feminista i d’alerta sobre l’extrema dreta.