4.000 veïns de La Florida participaran en un macroprojecte sanitari d’àmbit estatal que estudiarà per què emmalalteix la població. Es tracta de l’estudi Cohort IMPaCT, que investigarà a través de proves l’origen de les principals malalties dels habitants de diferents municipis per millorar-ne el tractament i la prevenció.
“El que volem és seguir les persones durant el temps per poder predir les malalties que tindran o estudiar el seu comportament”, explica el director de l’Institut de recerca Jordi Gol i Gurina, Josep Basora.
164 inscrits a La Florida
El projecte impulsat per l’Institut de Salut Carlos III ja compta amb 164 inscrits a La Florida, un dels nodes de l’estudi a Catalunya que ha tingut millor acollida. En total es trucarà, de forma aleatòria, a 200.000 persones de tot l’Estat d’entre 16 i 79 anys, a través dels seus metges i infermeres dels CAP locals.
![](https://img.lhdigital.cat/wp-content/uploads/2024/10/Captura-de-pantalla-2024-10-23-142758.png)
Basora explica que els inscrits se sotmetran a “proves de funció respiratòria, ergonòmiques, de funcionament del cor i d’analítica de contaminants” i que gràcies a elles s’elaborarà “un gran banc de proves que puguin ser molt capdavanteres per fer un seguiment de tot el que els pugui passar”.
Els organitzadors han escollit La Florida per la diversitat d’orígens de la població, les diferències socioeconòmiques i la col·laboració i qualitat dels equipaments sanitaris. Al barri podran estudiar els migrants que marxen i tornen i l’impacte d’aquests moviments, així com l’efecte la desigualtat en la salut.
Als escollits se’ls farà un seguiment durant cinc anys i al cap d’aquest temps es tornaran a fer proves. La previsió és que el pròxim any ja comencin a publicar-se els primers resultats descriptius.