Aquesta dimarts ha obert, a Fira Gran Via L’H, una nova edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC). L’Hospitalet compta amb un estand en què explora amb la ciutadania els beneficis de les eines d’intel·ligència artificial (IA) i com poden contribuir al benestar global. A l’estand es mostren algunes de les utilitats i aplicacions d’aquesta tecnologia amb diverses activitats didàctiques i participatives

La proposta de l’Ajuntament gira entorn de l’impacte de la IA en l’esfera educativa, social i laboral, la qual segueix el fil del debat encetat el passat 5 d’octubre a la lliçó inaugural del curs 2023-24.

Per fer-ho, s’ha recreat un servei municipal de l’any 2030: concretament una biblioteca, com a equipament públic que simbolitza la suma del coneixement humà i col·lectiu contingut en els llibres, que es compara amb el coneixement generat per la intel·ligència artificial.

Les activitats més interactives tenen lloc a l’espai LibraryLab, desplegat a l’estand de l’Ajuntament amb motiu del congrés. Aquest espai mostra en directe quatre estacions d’experimentació i durant els tres dies de congrés està previst que hi passin més de 600 persones de la ciutat perquè puguin experimentar amb tecnologies avançades. 

D’una banda, a l’activitat “Creació d’avatars interactius amb IA” es podrà interactuar amb un assistent virtual capaç de respondre preguntes, ajudar a escriure i donarconsells mitjançant l’ús d’algunes de les eines actuals d’IA com ChatGPT i Midjourney.

D’altra banda, els“Passejos virtuals amb MKC 360º”són una experiència immersiva en realitat virtual per a persones grans i que ja s’estan implementant en casals de gent gran i Torre Barrina.Aquesta experiència permet als participants “passejar” per diferents indrets del món sense moure’s de la cadira.

A més a més, el taller “Bleta, una tablet per a persones grans” ofereix sessions pràctiques per utilitzar tauletes específicament dissenyades per a gent gran quant a l’accessibilitat i als continguts. Es tracta d’una tauleta intuïtiva i adaptada: pantalla gran, bona qualitat de so, interfície fàcil de fer serviramb icones molt grans i contingut pensat per a aquest públic. Aquest dispositiu permet mantenir-se actiu, augmentar l’autonomia personal i la independència i exercitar la ment amb exercicis de memòria i estimulació cognitiva.

La quarta de les estacions interactives la conformen dos robots de l’empresa d’Alisys Robotics amb els quals es pot interactuar. En Furhat és un robot social i conversacional amb una aparença d’intel·ligència artificial basada en una cara animada i una interfície de veu. La versatilitat i la personalització el fan adequat per a una àmplia gamma d’aplicacions on es requereixi interacció humana natural. I en Nao és un robot autònom que destaca per incorporar tecnologia avançada en enginyeria mecànica i programari. És capaç de reconèixer el rostre de les persones i detectar-ne les emocions, alhora que escolta, parla i interactua amb elles.