L’Hospitalet ha inclòs per primera vegada al “Pla de prevenció de drogues i addiccions (PPDA)” el consum de begudes energètiques, al costat de substàncies com l’alcohol i el tabac, el cànnabis i altres drogues i els hipnosedants, així com l’abús de pantalles i del joc.

L’objectiu d’aquest pla és prevenir, reduir i retardar l’inici en el consum de substàncies i altres comportaments addictius o generadors de dependència entra la pobla de L’Hospitalet.

Els consumidors, cada cop més joves

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura García Manota, ha explicat que “els joves consumeixen aquestes begudes cada vegada a una edat més primerenca i això afecta la seva forma de relacionar-se. És un aspecte preocupant i com Ajuntament, amb aquest nou Pla, podrem fer prevenció, conscienciació i actuació”.

El nou PPDA tindrà una vigència de quatre anys (2023-2027) i es començarà a materialitzar al setembre coincidint amb l’inici de curs. Entre les accions, es contemplen campanyes de conscienciació a les escoles, exposicions i formacions, adreçades, especialment als joves d’entre 12 i 29 anys.

En aquest sentit, Laura García Manota, ha dit que “el que volem és involucrar a les escoles, les famílies i les entitats, ja que es tracta d’un tema de salut comunitària“.

Enquesta a 300 joves

El pla parteix d’un treball de camp que ha inclòs una enquesta a prop de 300 joves i una posterior anàlisi per part d’una comissió tècnica que integra diferents serveis municipals (Joventut, educació, Esports, Mediació, Serveis Socials, Guàrdia Urbana i la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals) juntament amb el Centre d’Atenció a les Addiccions i el Centre d’Atenció de Drogodependències.

El PPDA de L’Hospitalet basa el seu marc conceptual en el model plantejat pel Pla de drogues i addiccions comportamentals 2019-2023 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i s’emmarca dins l’estratègia del Pla local de salut de L’Hospitalet (PLS).