Segons dades de 2023 d’Ecoembes, a la demarcació de Barcelona la mitjana de recollida d’envasos de plàstic i metall i de briks és de 23,3 quilos anuals per habitant. L’Hospitalet està 9 punts per sota, amb 14,4 quilos anuals per habitant.
Gràcies a campanyes mítiques com ‘On vas, envàs?’ i d’altres de noves que ara també arriben via xarxes socials, tothom té força clar que al contenidor groc llencem qualsevol tipus de llauna, ja sigui de refresc o un desodorant, l’ampolla o la garrafa d’aigua, el iogurt i tots els briks.
Gemma Arroyo Codes, especialista d’Ecoembes Catalunya, ha declarat que la “tendència és positiva perquè la ciutadania cada vegada està més conscienciada”. I ha puntualitzat que també hi podem llençar les safates d’aliments “un article avui dia molt present pel tipus de consum que tenim i que tenen un bon reciclatge”.


Els envasos lleugers no es poden tornar a fer servir, no es poden reutilitzar, però després de portar-los a plantes especials sí que serveixen per fer-ne de nous, tot aplicant criteris d’economia circular.
“Per exemple, les ampolles d’aigua estan fetes d’un plàstic de polietilè que servirà per fer noves ampolles. I aquesta és la tendència, que un material pugui servir per a diferents usos per tancar el cercle”.
No hem de llençar al contenidor groc coses com els testos de plàstic, joguines i roba, entre d’altres productes i articles que s’anomenen impropis.
Tampoc envasos i ampolles que haguem fet servir, per exemple, per posar dissolvents o l’oli de cuina. En aquests casos, per reciclar-los els hem de portar o bé a una deixalleria o a un punt verd.
A L’Hospitalet, el percentatge d’impropis al contenidor d’envasos és del 17%, millor que la mitjana de la demarcació de Barcelona, que frega el 32%.
Gemma Arroyo Codes ha assenyalat que si bé és cert que el plàstic és un residu que pot ser una mica més agressiu en termes mediambientals, la clau “és deixar els materials allà on toca”, perquè el gran repte és “la gestió adequada dels materials”.
A Ecoembes també recorden que no cal rentar ni esbandir els envasos. Però per evitar desbordaments i aprofitar l’espai dels contenidors al màxim, sí convé aixafar ampolles i llaunes i aplanar els briks.
Pel que fa a la recollida selectiva de paper i cartró, al conjunt de la demarcació de Barcelona es recullen 26 quilos anuals per habitant, mentre que L’Hospitalet es troba un xic per sota d’aquesta mitjana, amb 24 quilos per habitant.