A l’Entrevista de l’Informatiu hem parlat amb l’Agustín Castellano tècnic del Museu de l’Hospitalet sobre la col·locació de 10 noves llambordes Stolpersteine que se sumen a les 11 instal·lades ara fa dos anys.
Les Stolpersteine tenen el seu origen a Alemanya amb la intenció de retre homenatge a les persones que van ser deportades a camps de concentració durant el nazisme. Cada placa porta el nom del deportat, el camp on va ser-hi, si van morir o va ser alliberat i les dates. Avui han esdevingut uns símbols necessaris per mantenir viva la memòria sobre el drama que va representar la II Guerra Mundial per a milions de persones, entre elles alguns hospitalencs i hospitalenques.
Agustín Castellano ha dit que “hi ha casos singulars com el de l’Eduardo Frías que va entrar a Mathausen amb 17 anys i va sobreviure. Un altra cas a destacar pel que fa a la recuperació de la memòria històrica es l’Emilio Zafón detingut l’any 1944 i deportat a prop d’Hamburg”.
Castellano ha parlat d’”històries molt dures i els familiars estan molt agraïts amb un sentiment profund de reconeixement. I vull alertar que hi ha gent jove que no coneixen allò que va passar als camps de concentració i els hem d’explicar la història, transmetre-la i fer-la arribar a tothom”.
Actualització de dades dels deportats
D’altra banda, el Museu de L’H ha obert un espai a la seva web on centralitza tota la informació que es coneix, després d’anys d’investigacions, sobre els deportats hospitalencs als camps d’extermini del nazisme. En aquest espai en línia s’ha inclòs un document amb les principals dades de cada deportat, però també s’anirà informant de les novetats que es vagin coneixent amb noves investigacions.
En aquest sentit, la darrera actualització indica que el nombre de deportats de L’Hospitalet és de 64, dels quals 40 van morir assassinats i 24 van sobreviure.