L’hort urbà REGREEN, una instal·lació pilot que Aigües de Barcelona ha portat a Santa Eulàlia, compta amb un nou cultiu. Es tracta dels enciams que un grup de nens i nenes del Casal d’Infants i Joves Quico Sabaté han plantat durant un taller de sensibilització ambiental. A més de conscienciar la ciutadania, però, l’objectiu és testejar un sistema innovador de reg gota a gota que combina l’aigua regenerada amb nutrients dissolts.

Una tècnica que, en plena situació de sequera i d’emergència climàtica, permet estalviar aigua de reg en cultius hidropònics. Es tracta de plantacions que utilitzen substrats minerals enlloc de terra, un fet que possibilita un consum més eficient de l’aigua que el que té l’agricultura de reg convencional.

Per Lorena Halty, tècnica de jardineria, explica que la clau està en què “en els horts hidropònics, les arrels tenen més contacte amb l’aigua i absorveixen els nutrients de manera més eficient. També podem controlar el tipus i la quantitat de nutrients que donem a la planta a través d’un reg automàtic adaptat al cultiu que tinguem en aquell moment”.

Halty afegeix que “estem veient com les plantes poden crèixer amb l’aigua regenerada i una solució de nutrients. És molt interessant que en el futur utilitzem la regeneració d’aigua en l’agricultura urbana”.

A banda de l’aprofitament agrícola, l’aigua regenerada permet donar nous usos a uns recursos hídrics cada vegada més escassos. Per exemple, pot servir per mantenir el cabal ecològic dels rius o reomplir els aqüífers. També per a d’altres aplicacions no potables, com les recreatives, industrials o urbanes.

En aquest sentit, Andrea Castaño, líder de projectes d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, explica que “l’aigua regenerada és aigua depurada amb un tractament addicional perquè tingui la qualitat necessària per reutilitzar-la. Per exemple, en el reg de parcs i jardins o en la neteja de carrers, com ja s’està fent a L’Hospitalet des de l’estat de sequera”.

L’hort urbà del projecte Regreen, que compta amb diversos panells explicatius sobre el cicle de l’aigua regenerada, és una instal·lació itinerant. A L’Hospitalet es podrà visitar fins a finals de setembre davant del Centre Cultural Santa Eulàlia.