A les 10 del matí, s’han activat les sirenes d’alerta de risc químic a la plaça de l’Ajuntament, com ha passat també a més d’una vintena de localitats catalanes de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Les sirenes d’alerta de risc químic emeten un so molt potent que dura un minut i es repeteix 3 vegades amb intervals de 5 segons.

Abans que sonessin les sirenes, membres de l’Agrupació de Voluntariat de Protecció Civil de la ciutat han repartit fulletons i han informat la ciutadania sobre què fer en una situació de risc químic.

I tots els telèfons mòbils de la zona han rebut, igualment, missatges d’alerta. El text del missatge era el següent: “PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos”.

La mesura principal, anar a casa o a cap altre lloc segur i mirar d’aconseguir el que se’n diu ‘Efecte Bombolla’.

Aurelio Calvo Infante, coordinador operatiu de Protecció Civil, ha explicat que “cal tancar portes i finestres i també, molt important, els sistemes de ventilació i aire condicionat perquè es tracta que a la llar no entri cap partícul·la ni cap substància perillosa”.

Una altra recomanació de Protecció Civil és no anar a buscar la canalla a l’escola, ja que el protocol de seguretat dels centres educatius preveu el confinament en casos d’alerta per risc químic.

En la prova de Protecció Civil també ha sonat la sirena que indica, amb un to constant durant 30 segons, qua la situació de risc per contaminació química ja ha passat i que, per tant, ja es podria tornar al carrer.

L’Hospitalet és considera zona de risc “per la proximitat del Port i la Zona Franca i pel bon nombre d’indústries químiques que hi ha a la comarca veïna del Baix Llobregat”, segons ha comentat Aurelio Calvo Infante, i perquè la contaminació química s’expandeix ràpidament.

La xarxa d’alarmes i comunicacions de Protecció Civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives, instal·lades en punts concrets del territori amb indústries properes considerades de risc químic. Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).