La Diada a L’Hospitalet d’enguany ha commemorat el 60è aniversari de la publicació d‘”Els altres catalans“, de Paco Candel, el primer estudi que va abordar el fenòmen de la immigració a Catalunya i que, sis dècades després, continua vigent.
Familiars i amics de l’escriptor, que va ser regidor de cultura en el primer ajuntament democràtic, han recordat la seva tasca. Ramón Luque, exregidor d’EUiA a L’Hospitalet, ha destacat durant el discurs que “Paco Candel era una persona compromesa amb els exclosos, amb els que ningú fa comte ni esment”.
D’altra banda, la filla de l’escriptor, Maria Candel, ha afegit que “el pensament del meu pare està molt present, i saber que hi ha tanta gent compromesa amb la cultura i les lluites li hauria fet molt feliç”.
L’acte de la diada ha començat amb la tradicional actuació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts. Tot seguit, membres dels cossos de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han hissat la senyera mentre sonava “El cant de la senyera.”
A continuació, s’ha iniciat l’ofrena floral a Rafael Casanova. Més de dues-centes entitats i col·lectius d’àmbit ciutadà, formacions polítiques i sindicals hi han participat.
La presidenta del Centre d’Estudis, Carme Rimbau, ha recordat que “l’11 de setembre va suposar una pèrdua de drets com a nació. Malgrat que va ser una derrota, està bé que ho puguem recordar. Per mi és una reivindicació”.
D’altra banda, el president de la Coordinadora de Colles Geganteres LH, Miguel Escamilla, ha dit que “els gegants són un símbol de la cultura catalana i continuen lluitant per guanyar més presència en actes i celebracions”.
I després del cant dels segadors, l’acte ha finalitzat amb una mostra de la cultura popular. Com la galejada dels trabucaires, el ball dels gegants de la ciutat, l’esbart dansaire del Casino del Centre i la participació de la Colla Jove de L’Hospitalet.