Els Gegants de L’Hospitalet han recuperat una tradició històrica que commemora el bateig dels Gegants Romans, ara fa 96 anys; i dels grecs, fa 62 anys. En aquesta celebració, la colla s’ha desplaçat des de la plaça del Mercat de Collblanc fins a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats, a la plaça Espanyola.

“Vam trobar que els batejos de les dues parelles de gegants es van fer amb una setmana de diferència, i que podriem aprofitar per celebrar els seus aniversaris en aquestes dates de juny” explica Miquel Escamilla, president de la Coordinadora de Colles Geganteres i Capgrossos.

La jornada ha començat després de la tradicional plantada, amb cercavila que ha emulat el recorregut original que van fer els Gegants en el seu primer bateig. Un cop han arribat a la parròquia s’ha fet una ofrena floral a la Verge i han acabat amb més dansa. La recuperació d’aquesta tradició, que des de feia temps no es realitzava, ha estat una de les prioritats dels Gegants de L’H, que busquen difondre la cultura i la tradició catalanes.

Escamilla vol posar en valor la feina de conservació dels actes tradicionals que fan des de les Colles de la Ciutat: “Sabem que tenim un paper clau en mantenir la cultura catalana a la ciutat i amb l’aniversari dels gegants hem vist el suport de l’Ajuntament”.

Des de la Coordinadora de Colles Geganteres i Capgrossos confien que l’aniversari dels Romans i els Grecs es converteixi en cita ineludible, amb la vista posada en el 2028 i el centenari dels gegants de la ciutat.