La Fundació Santa Eulàlia i la Fundació Pere Tarrés han organitzat a La Farga la jornada ‘L’atenció a la gent gran, una mirada al futur’ on professionals de diferents sectors públics i privats relacionats amb l’atenció als més grans han posat en comú experiències, reptes i oportunitats en aquest sector. A L’H, el 21% de la població té més de 65 anys.

La jornada s’ha obert amb la ponència ‘L’Hospitalet, una ciutat centrada en les persones’, sobre com s’articulen les polítiques de governs municipals per a la gent gran i quin ha estat el seu assoliment. En aquest sentit, Jesús Husillos, regidor de Benestar Social, ha afirmat que “la manca de places de residències tant públiques com privades i la millora de la col•laboració amb els sistema sanitari són alguns dels reptes de la ciutat”.

Husillos també s’ha referit a futures actuacions per part del consistori com ara la de “revisar les instal•lacions elèctriques dels habitatges de gent gran”.

De la seva banda, Ma Ángeles Sariñena, regidora d’Igualtat i Gent Gran, ha anunciat la celebració a la ciutat, entre el 3 i el 8 d’octubre, d’unes Jornades sobre Gent Gran on“a més del reconeixement habitual als avis centenaris, es faran tot un seguit d’activitats lúdiques i formatives relatives a l’envelliment actiu”.

Sariñena ha insistit en la importància i el repte de reconvertir L’h “en una ciutat amable amb les persones grans”.

La jornada l’ha inaugurada Jose Maria Garcia Mompel, en qualitat d’alcalde accidental de la ciutat, que s’ha referit a la “potent xarxa d’entitats de serveis per a la gent gran que arriben allà on l’administració no ho fa i que sense elles seria impossible atendre als més grans”.

Paper primordial de les entitats

Tot seguit s’ha celebrat una taula de debat al voltant de la contribució de les entitats socials en les polítiques per a les persones grans. Un dels participants, Jofre Fuguet, director de serveis d’Atenció a la comunitat i acció social d ela Fundació Santa Eulàlia, ha parlat d’aquesta jornada com a “punt d’inflexió, perquè tots els actors puguem fer reflexions, contactes i teixir xarxes creant sinèrgies entre les diferents entitats”. 

Segons Fuguet, “aquesta és una bona oportunitat per poder seure tots els estaments socials i atendre com cal als més grans”. Ha afegit que el cas de L’Hospitalet “el nombre de places de residències està molt per sota de la mitjana de Catalunya, s’ha dedicat poc recursos a crear aquest tipus d’infraestructures”.

Aquesta taula de debat ha comptat també amb la participació de Justo Herrera, president del casal de gent gran de Sant Josep i amb Hilario Pérez, tècnic de gent gran de la Creu Roja de L’H.

Les ‘Perspectives de canvi per una societat del benestar per a la gent gran’ centrarà la segona part de la jornada amb dues ponències, la primera sobre els factors determinants de la contractació pública de serveis a càrrec de Matilde Sala, coordinadora d’Avaluació d’Entitats Proveïdores de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la segona sobre la convivència de la col•laboració publicoprivada amb Cinta Pasqual, presidenta d’ACRA, Patronal de la Comunitat Catalana.

La darrera part de la jornada ha tingut els ‘Reptes futurs en l’atenció a la gent gran’ com a eix central amb la participació de responsables de programes d’atenció a la gent gran d’altres comunitats autònomes. L’exposició sobre la viabilitat del projecte ‘En mi casa’, a càrrec de Diego Juez, president d’ACALERTE, Patronal de la Comunitat de Castella i Lleó; sobre l’oportunitat de l’Acord Marc del servei públic d’atenció residencial i de l’aplicació d’un cheklist a l’actuació inspectora per Javier Gómez, president d’AMADE, Patronal de la Comunitat de Madrid; i sobre la possibilitat d’optimització de la xarxa de places de residència, a càrrec de José María Toro, president d’AERTE, Patronal de la Comunitat Valenciana.