El Centre d’Art Tecla Sala ha inaugurat l’exposoció “Inflat”, que s’inspira en el món geomètric que relata la novel·la “Planilàndia”, un clàssic de la literatura que combina la ciència ficció amb la crítica social. Es tracta del projecte de l’assignatura de Muntatges Efímers que ha fet un equip de nou alumnes de 4t de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella.

Per Alexandre Cañas, un dels estudiants que ha realitzat l’exposició, “la pràctica ens ha servit per entendre i saber com aplicar en un espai real tot allò que dissenyem a l’assignatura des d’un ordinador”. 

I és que “Inflat” és una invitació a entrar en una realitat diferent a la nostra que comença per la il·luminació. La llum ultraviolada i els elements fluorescents ens endinsen en el món geomètric creat per l’escriptor britànic Edwin Abbott en la seva novel·la “Planilàndia”. Un relat metafòric escrit el 1884 que, a través de quatre móns situats en dimensions diferents, fa una crítica a les diverses maneres d’organitzar les societats.

L’Alexandre explica que l’exposició proposa un recorregut que s’acompanya de cites del llibre que comença a “Puntilàndia”, l’univers més bàsic d’aquest imaginari en què habiten punts aïllats els un dels altres com a representació de l’individualisme. La següent realitat és “Linialàndia”, feta a base de línies formades per una successió de punts junts i hegemònics que no surten de la rectitud imposada, i que reflecteixen les societats dogmàtiques i els règims autoritaris.

El tercer nivell és “Planilàndia”, un univers pla amb diversitat de figures geomètriques que ocupen una posició social desigual i que s’identifica amb el classisme i les jerarquies. Per últim, “Esferalàndia” és un món tridimensional utòpic que s’emmiralla en els falsos lideratges.

En cadascuna d’aquestes dimensions trobem elements que busquen sortir de la realitat que els ha tocat viure per ascendir a una realitat superior. Una crida a trencar amb l’statu quo que vol denunciar l’immobilisme de les societats i els conflictes que genera.

“És la representació del món actual. Quan les societats són diferents es donen conflictes per la manca de comunicació i d’entesa entre elles”, explica l’Alexadre Cañas.

L’exposició “Inflat” es podrà veure al Centre Cultural Tecla Sala fins el 26 de febrer.