L’Auditori Barradas ha inaugurat l’exposició “Càncer, enderrocant tabús”, de la fotoperiodista Ximena Borrazas. Es tracta d’un recull d’instantànies que narren el dia a dia de sis pacients oncològics de l’Hospital del la Vall d’Hebron i alguns dels moments clau de la malaltiaL’objectiu de la mostra és conscienciar de la importància dels diagnòstics precoços i recaptar fons per a la recerca de la malaltia.

Una de les protagonistes de l’exposició és la Khadija Hussain, que té 14 anys i en fa 4 que conviu amb el càncer. En situació pal·liativa, ha tingut dues recaigudes i metàstasi al pulmó dret, al crani i a l’húmer del braç esquerre. 

Tot i aixo, i com la resta d’històries que s’expliquen a l’exposició, la Khadija és un exemple de superació que ha afrontat el càncer amb vitalitat i positivisme.

“No sé d’on trec tanta energia, però sóc positiva perquè sento que la malaltia m’ha fet més valenta, més madura i m’ha fet valorar més coses; es tracta d’acceptar-ho i buscar coses que et distreguin”, explica. “Aquestes sis històries poden inspirar a d’altres persones, perquè la vida està plena d’alegria, però l’ànim i el positivisme el posa cadascú”.

L’exposició vol ser un instrument per normalitzar la malaltia i conscienciar la societat de la importància de fer-se revisions periòdiques per afavorir un diagnòstic precoç. I és que en els últims 20 anys, la supervivència en malalts de càncer s’ha duplicat, i actualment la majoria de pacients sobreviuen a la malaltia.

En aquest sentit, la fotògrafa documental Ximena Borrazas explica que “la paraula ‘càncer’ segueix sent un tabú a nivell social. Hi ha gent que sospita que té alguna cosa i no vol anar al metge per por que li diguin. Precisament, l’exposició pretén combatre això, animar a tothom a fer-se revisions mèdiques i dir-los que, si els toca, hi ha moltes maneres de poder sortir-se’n”.

A més, a través dels codis QR que hi ha a les fotografies, es pot fer un donatiu per finançar projectes de recerca en oncologia adulta i pediàtrica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La mostra es podrà veure a l’Auditori Barradas fins el 5 de març.