Sara Díaz Costas és historiadora i te previst que la seva tesi doctoral giri al voltant dels grups d’autoconsciència feminista durant el final del franquisme. Però abans el seu TCG, el treball final de grau, aprofundirà en aquests grups que es van formar a L’Hospitalet i més concretament en les dones pioneres en la lluita feminista a la ciutat.
Durant les entrevistes a les diferents protagonistes de la tesi, Sara ha descobert que a la ciutat es van anant formant diferents grups d’autoconsciència femenina. Uns grups on es parlava de maternitat i sexualitat sovint de manera clandestina.
Sara Díaz Costas ha parlat de dones referents en aquest moviments com Mercè Olivares i Clara Parramón. La segona, per exemple, va fundar una escola de dones. “En aquesta escola la idea inicial no era ser un grup d’autoconsciència però al final en reunir dones que mai han pogut parlar de certs temes surt aquest aire de feminisme, aquesta lluita per tenir els mateixos drets que els homes, de voler parlar sobre maternitat, sobre sexualitat o sobre urbanisme”, explica
Més espais de trobada entre les generacions de feministes
La falta d’espais per parlar entre les diferents generacions de com es va viure i com es viu en l’actualitat el feminisme és una de les principals conclusions de la tesi de Sara Díaz Costas.
Segons la Sara “hi ha una ruptura entre el feminisme de la segona onada i les feministes d’ara no tant per la tesi del moviment feminista sinó per no tenir espais per parlar entre les diferents generacions, per discutir i debatre sobre la nostra lluita”.
Sara ha afegit que, “és important fer una mirada enrere per entendre d’on ve el feminisme i també per compartir i per reforçar patrons positius”. Per la Sara seria molt interessant poder tenir espais de trobada entre les diferents generacions per compartir sabers i experiències feministes.