El Reial Decret Llei que decreta l’Estat de l’alarma aprovat oficialment pel Consell de Ministres, després de més de 6 hores de reunió, incorpora, entre d’altres mesures, la limitació dels desplaçaments de la ciutadania que únicament podrà sortir al carrer per motius justificats, com ara anar a comprar aliments, fàrmacs, tenir cura de persones vulnerables, o anar a treballar en aquelles empreses o serveis operatius que no puguin optar pel teletreball.

El text entrarà en vigor des de la seva publicació al BOE, excepte per a la restricció dels desplaçaments que serà efectiva el dilluns a les 8h. La durada de l’estat d’alarma que fixa la norma és de 15 dies naturals.

El Reial Decret indica que és “indispensable procedir a la declaració de l’estat d’alarma per fer front a una situació greu i excepcional” derivada de l’evolució de la pandèmia pel coronavirus i fixa, entre d’altres mesures, que les forces de seguretat de l’Estat, autonòmiques i locals, així com tots els professionals i serveis sanitaris queden sota les ordres directes del Ministeri de l’Interior i del Ministeri de Sanitat respectivament i podran ser requerits per a serveis extraordinaris i, fins i tot, la intervenció de les forces armades si fos necessari.

Aquesta mesura ja ha aixecat crítiques per part dels governs de la Generalitat i del País Vasc que reclamen que les mesures contra el coronavirus respectin les competències autonòmiques i rebutgen perdre’n en matèria de Salut o sobre els Mossos i la Ertzaintza.

En l’àmbit de la salut també es preveu que el Ministeri de Sanitat pugui requerir els serveis dels centres sanitaris privats en cas de necessitat.

Més mesures que a Catalunya ja s’estan aplicant

El text ratifica mesures que a Catalunya s’han anat aplicant al ritme que l’evolució de la crisi ho requeria: la suspensió de tota activitat educativa presencial; la suspensió de l’activitat comercial (excepte els establiments de productes de primera necessitat com comerços d’alimentació o farmàcies i algunes altres excepcions); suspensió de l’activitat d’hosteleria, restauració i lleure; el tancament dels equipaments culturals, esportius i educatius; suspensió de tot tipus d’actes o celebracions que concentrin multitud de persones i fins i tot, el tancament d’espais oberts com els parcs recreatius infantils. Respecte els serveis de transport públic de viatgers per carretera, ferroviari, aeri o marítim queden reduïts en un 50%.

Respecte l’excepció d’establiments comercials que poden obrir també s’inclouen òptiques, estancs, perruqueries, tintoreries  o botigues de tecnologia i telecomunicacions. S’indica, però, que la permanència en aquests establiments comercials que tinguin autoritzada l’obertura ha de ser per al temps estrictament necessari.

En l’àmbit laboral s’obliga a facilitar el teletreball

El decret indica els desplaçaments al treball s’hi han de fer quan sigui imprescindible i no es pugui treballar des de casa. En aquest sentit, puntualitza que els empresaris o responsables de serveis tant públics com privats estan obligats a facilitar el teletreball, sempre que sigui possible.