L’Escola Pablo Neruda és un dels 4 centres educatius de L’Hospitalet que participa aquest curs en el programa de matemàtiques Florence que impulsa el Departament d’Educació. Un programa que se centra en l’aprenentatge manipulatiu i en oferir més acompanyament als centres amb l’objectiu de millorar els resultats en aquesta matèria, després del daltabaix en l’últim informe PISA. El Programa Florence té una durada de tres cursos acadèmics. 

A la ciutat, a més de l’Escola Pablo Neruda, les escoles que hi participen són Charlie Rivel, Patufet Sant Jordi i l’Institut Escola Gornal.

El proper curs hi haurà 4 escoles més: Frederic Mistral, Josep Janés, Ramon y Cajal i Pau Vila.

Aurora Zafra, referent del Florence SSTT Barcelona explica com funciona el programa: “Tenim 10 visites i d’aquestes visites es fan una sessió a quart i una a cinquè (l’any que ve serà segon i cinquè), i després, a l’estona del migdia, el que fem és reunió de comissió i formació de claustre, que és el veritable objectiu del programa Florence”.

Isabel Sánchez Gil, tutora de 4rt de l’Escola Pablo Neruda explica que estan molt contentes amb el programa Florence. “Aquest programa ens ajuda a nosaltres com a mestres a veure les matemàtiques d’una altra manera. Després d’aquestes activitats, que fem quinzenalment, fem una reunió i allà preguntem els dubtes que hem tingut. Estem contentes amb aquest suport que tenim”, afirma Sánchez.

Per què Florence?

El programa vol fer un homenatge a Florence Nightingale (1820-1910), infermera, escriptora i estadista britànica pionera de la sanitat moderna, que va contribuir significativament a desenvolupar models matemàtics en la sanitat pública.

El programa consisteix, en primer lloc, en interpretar els resultats que han obtingut els alumnes del centre que participa en aquest programa a les proves externes de diagnosi del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.

A partir d’aquesta informació, es dissenya un pla d’intervenció al centre, que inclou:

  • Suport a aspectes organitzatius, metodològics i d’avaluació.
    • Increment de les hores de matemàtiques entre 1 i 4 hores setmanals.
  • Formació del professorat i acompanyament.
    • Creació de la figura de referent de centre en matemàtiques a l’educació primària: n’hi haurà 12, un per cada un dels serveis territorials, i serà una persona que triarà el propi centre i que rebrà formació i acompanyament específic, atès que no hi ha especialista en matemàtiques en aquesta etapa
  • Recursos i materials: guies didàctiques, activitats, orientacions, etc.
    • Lliurament als centres participants d’una maleta amb material pràctic que ajudi a entendre millor les matemàtiques.