L’escola de Primària Maria Miret, que el curs vinent ocuparà els mòduls de l’escola Ernest Lluch al carrer Mas, adoptarà el model d’institut escola per acollir l’Acadèmia Cultura. La direcció de l’Acadèmia Cultura ho ha comunicat a les famílies en una carta en la qual es diu que la totalitat de l’alumnat i també el professorat formaran part d’aquest nou institut escola. Encara cal concretar si l’alumnat de Secundària haurà de fer classe en un altre espai de forma transitòria.

També es diu que l’alumnat de l’Acadèmia Cultura tindrà plaça assignada a l’institut escola Maria Miret de forma automàtica. Tot i això, tenint en compte la capacitat dels mòduls del carrer Mas i les obres de construcció de la futura escola, caldrà concretar on farà classe la Secundària.

Sonia Cabanillas Fernández, mare de l’Acadèmia Cultura, ha explicat que en les converses que van mantenir fa poques setmanes amb els grups polítics del Parlament de Catalunya, ERC, que està al capdavant de la conselleria d’Educació, “ens va dir que s’estava buscant un espai que no fos l’institut Eduard Fontseré, de la Florida, i que quedés el més a prop possible. Però, oficialment, encara no sabem on anirà l’alumnat de Secundària”.

El departament d’Educació ja hauria nomenat la directora del futur institut escola Maria Miret. I pel que fa al professorat, l’acord perquè passi a personal laboral de la Generalitat sembla encarrilat.

Ingrid López Fernandes, mestra i delegada de CCOO de l’Acadèmia Cultura, ha asseyalat que “ens estan demanan documentació addicional a la que ja vam presentar al gener, així que passarem a ser treballadores i treballadors d’un centre concertat a ser personal laboral de la xarxa pública a l’institut escola Maria Miret”.

I de cara al curs vinent les famílies ja han posat fil a l’agulla per constituir l’associació de mares i pares.
També voldrien que, a més de Maria Miret, el futur institut escola, afegís el nom d’Acadèmia Cultura.

Sara Huertas Arica, mare de l’Acadèmia Cultura, creu que cal tenir en compte que “l’Acadèmia Cultura no és només un col·legi del barri, sinó que és també la història de cadascú de nosaltres, de totes les generacions que han passat per aquí”.

A banda de la solució que s’ha trobat per mantenir l’Acadèmia Cultura, professorat i famílies coincideixen a assenyalar que el problema de fons continua sent la manca de places escolars al conjunt de L’Hospitalet i la manca d’espais i solars per fer centres educatius a la Torrassa i Collblanc.

El futur institut escola Maria Miret s’afegiria als que ha funcionen a la ciutat: Gornal, Pere Lliscart i Puig i Gairalt.