A principis dels anys 70 del segle passat, l’actual barri de Granvia Sud estava mancat d’una escola on donar cabuda a centenars d’infants nascuts del fenomen demogràfic del baby boom. El règim franquista, en aplicació d’un Pla d’Emergència educativa, va construir l’escola Frederic Mistral. En un principi destinada als alumnes de 7è i 8è, però gràcies a la mobilització veïnal es va incloure també finalment a la primera i segona etapa escolar.

“L’escola estava prevista per a la 3a etapa, que era el 7è i el 8è curs de l’antiga EGB. Van posar uns barracons. El veïnat va demanar que també inclogués a la resta de nens i nenes del barri”, assegura Imma Pujadó, secretària i exalumna del Frederic Mistral. Per la seva banda, l’exdirector de l’escola, José María Jiménez, comenta que “hi havia moltes ganes de transformar la societat. Tot l’equip docent compartíem aquest mateix esperit de canvi social”.

L’escola Frederic Mistral va ser lloc de trobada social i cultural. (Fons Arxiu Municipal L’H)

L’escola Frederic Mistral acollia uns 800 alumnes i va ser un eix vertebrador de les activitats socials i culturals del barri de Granvia Sud. Les seves instal·lacions van arribar a acollir comunions, actes de la festa major, representacions teatrals i partits de futbol, entre d’altres. “Jo recordo l’escola com un lloc entranyable. Tot el professorat estava molt motivat. En comparació als altres centres, nosaltres érem molt innovadors”, destaca l’actual director i exalumne de la primera promoció, Juanjo Martínez.

Un altre exemple l’ha posat l’exconserge Araceli Gómez, quan ha recordat que “la biblioteca era de tot el barri. Tothom va lluitar molt per evitar el seu tancament”.

L’actual barri de Granvia Sud a la dècada dels anys 70 del segle XX (Fons Arxiu Municipal L’H)

L’escola Frederic Mistral celebrarà els 50 anys amb un acte institucional el 12 de juny amb el retrobament d’antic personal del centre. I ja el divendres 14 de juny s’ha programat una jornada de portes obertes amb els exalumnes.

Programa Aula L’H. Entrevista 50 anys Frederic Mistral