El Dia d’Andalusia a L’Hospitalet ja està consolidat com tot un imprescindible en el marc cultural flamenc a Catalunya. Aquest any, arriben a la seva XXXVII edició amb més expectació i ganes que mai, amb uns camerinos replets de vestits i ventalls, un públic entregat i un escenari de La Farga que no deixa a ningú indiferent.
“Les entitats que participen es preparen molt a fons pel dia d’avui. Fan els muntatges específics pel Dia d’Andalusia”, comentava Laura Atoche, presidenta de la FECEAL’H (Federació Coordinadora d’Entitats Culturals Andaluses de L’Hospitalet). “Cada any va a més, i ara mateix estem al voltant de les 1.000 persones. Gairebé amb l’aforament complet”, afegia entre canvis de vestuari dissabte al vespre.



Es tracta d’un símbol profund que mostra les arrels culturals entre la ciutat i la regió del sud d’Espanya, on participen persones que van emigrar d’Andalusia, així com aquells que, tot i nascuts aquí, mantenen la tradició i els lligams personals, culturals i sentimentals entre ambdues terres. En aquesta ocasió, la ciutat convidada ha estat Andújar, província de Jaén.
Dissabte va ser el plat fort del festival d’entitats, que va culminar amb l’actuació de l’artista convidat d’enguany, Demarco Flamenco.
“Per a mi que soc andalús és tot un orgull venir a una terra que està a tants quilòmetres i que celebrin el Dia d’Andalusia amb aquesta estima”, declarava Marco Jesús Borrego, nom real de l’artista convidat. “La veritat que el públic d’aquí és impressionant, així que segur que està a l’altura de totes les vegades que he vingut”, afegia poc abans de pujar a l’escenari.



Diumenge al matí, la segona tanda de festival d’entitats va donar pas a la tradicional missa rociera, oficiada pel pare Enric Canet. La van succeir l’ofrena floral a l’Olivera, amb la participació del cor de l’ACA Hijos de Bedmar a Catalunya i la col·laboració dels castellers de la Colla Jove de L’Hospitalet.



“L’impacte de tot el que fan les entitats és molt important per la cohesió de la nostra societat, per compartir les diferents arrels, cultures i formes d’entendre la ciutat. Al final L’Hospitalet és una ciutat acollidora. Ho va ser en el seu moment, ho és ara i ho ha de continuar sent sempre”, comentava l’alcalde la ciutat, David Quirós, en acabar l’ofrena floral a l’Olivera de totes les entitats participants.
A la tarda, últimes actuacions i ja amb la mirada posada el dia 8 de març al Teatre Joventut, on tindrà lloc una nova edició del Memorial Antonio Mairena, que ret homenatge a aquest prohom del flamenc a la ciutat.