Famílies en situació de vulnerabilitat, usuàries de la targeta moneder per la compra d’aliments, han denunciat que des del desembre no els arriba aquest ajut econòmic.

“Quan anem a Serveis Socials perquè ens recarregui la targeta, ens diuen que hi ha problemes i no ens donen cap alternativa.”, explica la Moralendi Méndez Ferreras, una de les persones afectades.

La Ladichosa Carvajal, una altra usuària de la targeta moneder, afegeix que “aquests 100 euros mensuals eren essencials per arribar a final de mes i garantir els àpats diaris per a mi i la meva filla. Ara estem tenint problemes”.

Totes dues es coneixen gràcies a la PAH Ciutat de L’Hospitalet, una entitat que els ha donat suport a l’hora de trobar un habitatge social i que ara els ajuda a visibilitzar aquesta situació d’incertesa.

Canvis en l’administració dels Fons Socials

Les targetes moneder són un recurs econòmic que es va posar en marxa a L’Hospitalet el juliol del 2021 amb l’objectiu de dignificar el repartiment d’aliments a les famílies vulnerables. Aquestes es recarreguen amb quantitats d’entre 50 i 200 euros en funció dels membres de cada unitat familiar que acudia a Càritas o Creu Roja derivades de Serveis Socials.

La partida que es destina cada any a aquest ajut prové del Fons Social Europeu i, en una altra proporció, de la Generalitat i de l’Ajuntament. En el cas de L’Hospitalet, el consistori transfereix els diners a Càritas i Creu Roja que fins ara les entitats encarregades de gestionar aquestes targetes.

El Ministeri de Drets Socials, però, ha fet un canvi en el sistema d’administració que implicaria les comunitats autonòmiques a partir de l’any 2024, però encara no s’ha fet efectiu. Per això, finalment, ha adjudicat de manera provisional a la Creu Roja Espanya la funció d’administrar les targetes moneder de tot l’Estat des del mes d’abril fins al desembre de 2024.

A partir de l’1 de gener del 2025, seran les autonomies les que hauran de licitar les partides amb les aportacions econòmiques, tant del Ministeri com de la Generalitat, tal com estava previst.

Grups polítics demanen explicacions i solucions urgents

El Partit Popular ha denunciat a través de les xarxes socials que fins el mes d’abril no hi haurà saldo al Pla de Rescat Social per finançar aquest recurs. Un fet que han qualificat de “mala previsió i desidia”.

D’altra banda des d’Esquerra Republicana-Esquerra Unida i Alternativa demanen solucions urgents. El seu portaveu municipal Jaume Graells ha dit que “moltes famílies no han pogut utilitzar les targetes moneder tot que hi ha entitats que cerquen sol·lucions paral·leles i és inexplicable que un tema tan cabdal no tingui una solució immediata. Està en joc el dinar de famílies vulnerables que no tenen un plat a taula. Demanem severitat a l’alcaldessa que ha de resoldre aquest problema ja”.

Per la seva banda, des de L’Hospitalet En Comú Podem es demana “una solució urgent al bloqueig de les targetes moneder ja que és un servei que s’ofereix a moltes famílies de L’Hospitalet perquè pugun adquirir menjar. Aquest recurs significa assegurar una part fonamental de l’alimentació de moltes persones, en especial els nens”.

Els comuns afirmen que “som conscients que el problema no s’ha generat a la nostra ciutat, és de caire burocràtic, però aquesta excusa no és vàlida per a les persones que necessiten aquest servei. Demanem una actuació urgent perquè totes les famílies que ho necessitin rebin l’assistència per a la seva alimentació”.