Les queixes veïnals de convivència i el civisme s’han reduït gairebé un 20% l’any 2022. Així ho indiquen les dades recollides per la Secció de Prevenció, Convivència i Civisme de l’Ajuntament. Un descens que el govern municipal atribueix a les accions de sensibilització i control que ha posat en marxa en el marc de l’Aliança per la convivència.

L’any 2022, la Secció de Prevenció, Convivència i Civisme de l’Ajuntament va rebre 28.381 queixes veïnals relacionades amb aquests àmbits. Això suposa una reducció del 19% davant les 35.043 recollides l’any 2021. Un descens que des del govern municipal vinculen a la posada en marxa de l’Aliança per la convivència i les accions de sensibilització i control que s’hi inclouen.

“La campanya està donant molt bon resultat, el treball conjunt entre els agents de la Guàrdia Urbana, la Unitat Especial d’Intervenció i els agents cívics està aconseguint aquesta reducció del mal ús de l’espai públic i, a través de la mediació, també dels conflictes a les comunitats de veïns”, ha apuntat el tinent d’alcaldia de Convivència i Seguretat, Pepe Castro.

Les Planes, el barri on més han descendit

El descens més gran de les queixes de convivència i civisme s’ha registrat al barri de les Planes, on estan ubicats els Blocs Florida, amb una reducció del 33,9%. El segueixen Pubilla Cases amb un descens del 26,5%, la Torrassa on s’han reduït un 22,1% i Can Serra, on les queixes han baixat un 20,8%.

“En alguns barris s’han reduït de forma significativa les queixes perquè també hi ha hagut altres dispositius de seguretat, com és el cas de Florida – Les Planes, però el treball s’ha fet al conjunt de la ciutat”, ha puntualitzat Pepe Castro. De fet, a finals del 2022 es va posar en marxa el dispositiu TETRA, un pla especial conjunt entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, en contra de delinqüència i l’incivisme centrat en la zona dels Blocs La Florida i el parc de Les Planes.

Les molèsties per sorolls, les queixes més habituals

Pel que fa als àmbits d’aquestes incidències, la majoria es produeixen a l’espai públic (11.915), les comunitats de veïns (10.636 i els establiments com els bars i restaurants (5.341). Les més habituals són les molèsties per sorolls ja sigui procedents d’habitatges, la via pública o establiments. La resta de queixes fan referència a problemes entre veïns, molèsties per animals, ocupacions il·legals d’habitatges i consum d’alcohol a la via pública, entre altres.