L’auge del 5G permet que cada vegada puguem enviar més dades i connectar-nos a més dispositius. Això, ha afavorit el desenvolupament de la domòtica i les llars intel·ligents. Un camp que ofereix noves possibilitats, especialment a l’hora de programar i monitorar a distància els aparells que tenim a casa.

Santiago Izquierdo, responsable de tecnologies i plataformes de Samsung Espanya, explica que “podem configurar a casa nostra, i mitjançant un mapa, els diferents dispositius connectats. Per exemple, podem programar que la rentadora o el rentavaixelles funcionin quan el preu de l’electricitat és més barat. El que oferim és que a través del telèfon mòbil puguem tenir el control dels dispositius d’una manera senzilla”.

Un altre exemple de la connectivitat entre dispositius és aquest collaret intel·ligent per a mascotes. Es tracta d’un aparell que permet posar-se en contacte amb l’animal per fer-li companyia quan s’està fora de casa o tranquil·litzar-lo en determinades situacions.

Una comunicació de veu a través d’una simple trucada de telèfon, que pot realitzar el propietari o fins i tot la mascota fent determinats sons o moviments.  A més, el collaret també transmet les dades biomètriques i de l’activitat física de l’animal, així com la localització en cas de pèrdua.

Carina Cheung,  directora de màrqueting de uCloudlink, dona més detalls: “Igual que les persones, creiem que els gats, les mascotes i els gossos han de tenir un smartphone perquè necessiten tenir més connexió amb les persones. No només pots trucar a la teva mascota, sinó que la teva mascota et pot trucar en una situació tensa, com quan borda contínuament, i llavors li pots dir alguna cosa. Pots veure tota la informació d’ubicació que t’ajuda a trobar-la molt fàcilment amb el nostre radar actiu. Pots activar el so i la llum per ajudar a buscar-la molt fàcilment, fins i tot a les fosques”.

La fiabilitat que ofereix la xarxa 5G també permet el control remot de dispositius de tota mena. És el cas del dron que ha presentat Teléfonica en aquest MWC 2025, i que a banda de poder-se pilotar a una gran distància, crida l’atenció per la seva capacitat de fer vols autònoms.

“És una estació que emmagatzema el dron, el carrega, i facilita el seu enlairament i aterratge. Quan el dron ha d’executar una missió, l’estació obre la seva porta i el dron es posa a volar de manera autònoma sense la necessitat que hi hagi una persona física controlant el procés. Tot i això, en el moment que es vulgui es pot prendre el control del dron”, explica Leticia López, de l’àrea innovació de Telefónica.

Uns drons especialment indicats per fer tasques de prevenció d’incendis, recerca i rescat de persones, transport de medicaments o vols de vigilància.