El govern espanyol ha aprovat recentment l’avantprojecte de la llei de protecció al menor davant les pantalles que inclou mesures com augmentar de 14 a 16 anys l’edat mínima per accedir i registrar-se a les xarxes socials o el control parental gratuït i accessible a tots els dispositius, entre d’altres.
L’objectiu de l’avantprojecte és combatre l’accés de menors i joves a continguts inadequats i evitar els efectes adversos de l’ús o abús d’aquestes tecnologies. Francisco Villar, psicòleg clínic i coordinador del Programa d’Atenció de la Conducta Suïcida de l’Hospital Sant Joan de Déu, celebra aquesta llei i explica que “va en la bona direcció, jo crec que encara es queda curta, però estic molt esperançat”.
Tal com l’expert ha comentat a l’entrevista de l’Informatiu, “els crítics m’han dit, si està ara als 13 o 14 anys i hi ha nanos que són influencers amb 9 anys, però jo no seria tan crític perquè sí que és un canvi en el qual teníem abans”.
El psicòleg clínic també ha remarcat en referència a les pantalles que “sabem que està afectant als nens, està creant malestar, intents de suïcidi, pressió, ansietat, trastorns de conducta alimentària i sabem que no està ajudant en l’educació com ens havien dit”.
Aquest avantprojecte de llei també preveu revisions sanitàries periòdiques dels pediatres per controlar els problemes d’addicció. No obstant això, Villar diu: “a mi no m’agrada parlar d’addiccions perquè si és una addicció, que som nosaltres que els donem… Camells?”. Ara bé, també afirma que això és una qüestió de nomenclatura i que els pediatres fa molt temps que estan molt preocupats. Per això, des de fa temps treballen i demanen perquè els joves tinguin accés a la pantalla a edats més madures.