Les joves que participen en el projecte escènic ActFem han representat la seva primera obra de teatre amb públic real. Un espectacle que elles mateixes han dissenyat i que reinterpreta el relat mitològic grec d’Helena de Troia des d’una perspectiva feminista.
Considerada durant mil·lennis com la causant de la disputa que originaria la guerra de Troia, el muntatge s’allunya de la visió dels homes de poder i es posa aquesta vegada a la pell d’Helena. Un testimoni en primera persona que vol capgirar aquest relat mitològic amb una nova mirada de gènere.
En aquest sentit, la Mily, una de les participants d’ActFem, explica que “Helena va ser una dona maltractada i obligada a casar-se amb el rei d’Esparta Menelau, però en realitat estimava el príncep troià Paris. En realitat ella va ser la víctima de la història”.
Una altra de les joves, l’Esmeralda, considera que “l’obra explica la veritat d’Helena, perquè sense la serva versió tothom creu que va ser la culpable de la guerra. Moltes vegades la història s’ha explicat des de la visió dels homes”.
La representació és part del procés d’aprenentatge d’ActFem, un projecte pilot impulsat per Plàudite Teatre que s’adreça a noies estudiants de Batxillerat de l’Institut Jaume Botey. A través de les arts escèniques , la iniciativa vol prevenir l’abandonament escolar i oferir a les joves una formació artística però també tecnològica i acadèmica.
I és que amb la creació d’espectacles de teatre, adquireixen nous coneixements i milloren la seva autoestima. En aquest cas, les noies han dissenyat tota l’obra a partir del text Juicio a una zorra del dramaturg Miguel del Arco.
La tutora escènica del projecte, Marina Rodríguez, explica que “és una obra de teatre que elles han agafat i se l’han fet seva. Han creat una peça totes soles, han escrit monòlegs, han fet coreografies de moviment, han creat un vestuari, han muntat un personatge i s’han ajudat. Això els dona confiança en elles mateixes perquè s’adonen que són capaces de molt”.
Després d’aquesta primera experiència, les noies d’ActFem crearan des de zero el seu propi espectacle de llarga durada amb missatge social i feminista. L’obra es presentarà al maig al Teatre Joventut.