El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat noves mesures contra la COVID-19. Pels que fa als desplaçaments, s’introdueix l’obligatorietat de l’ús de mascaretes en el transport públic a partir del proper dilluns. L’objectiu és garantir la distància social per evitar contagis, ja que es preveu un increment de la mobilitat coincidint amb l’entrada en vigor de la fase 0 del pla de desconfinament.

Per això, el govern de l’estat distribuirà 14,5 milions de mascaretes, que es repartiran als principals nusos de transport, entre els ens locals i provincials -a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies– i a entitats com Càrites o la Creu Roja.

A més, ha concretat alguns aspectes de la fase 0 del desconfinament, que es posarà en marxa dilluns. Així, en els petits comerços, on s’hi podrà anar a comprar amb cita prèvia, només es permetrà un únic client per treballador. Pel que fa a bars i restaurants s’hi podrà anar a recollir menjar per emportar, tot i que caldrà demanar-lo prèviament per telèfon o internet i s’haurà de consumir al propi domicili.

D’altra banda, Sánchez ha informat que es crearà un fons de 16.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes, que es destinarà a fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19.

Durant la compareixença, el president del govern espanyol també ha anunciat que el govern tornarà a demanar al Congrés dels Diputats una pròrroga de l’estat d’alarma, en aquesta ocasió fins el 23 de maig